Odprtje slikarske razstave Jožeta Töniga »50 odtenkov oranžne«

V preddverju Kulturnega doma Mengeš je v sredo, 3. februarja 2016, potekalo odprtje slikarske razstave domžalskega slikarja, kiparja in restavratorja Jožeta Töniga. Razstavo, ki bo na ogled do 8. marca 2016, je avtor poimenoval 50 odtenkov oranžne, na njej pa so predstavljeni njegovi abstraktni asemblaži – sestavljanke, ki so nastale v zadnjem obdobju ustvarjanja. Razstavljene slike je avtor vsebinsko nadgradil s spominom na prezgodaj umrlo ženo, ki je najbolj ljubila oranžno barvo, pri ustvarjanju pa je uporabil tudi njene predmete in jih simbolično povezal v zgodbe, ki so ju povezovale v skupnem življenju. 

Akademski slikar, kipar in magister restavratorstva, Jože Tönig, tokrat svoja dela razstavlja v preddverju Kulturnega doma Mengeš, kjer so na ogled asemblaži, ki so nastali v zadnjem obdobju njegovega ustvarjanja. Jože je umetnik, ki ustvarja na različnih likovnih področjih. V prvi vrsti je kipar, nato slikar, grafik, ilustrator in restavrator. Na svoja likovna dela vedno gleda celostno in jim daje simbolično vsebino in fantazijski pridih.

Na odprtju razstave je svojo umetniško kritiko podala Katarina Rus Krušelj, ki je med drugim povedala, da umetniško delo Jožeta Töniga spremlja že kar nekaj časa. Po njenih besedah je njegovo delovno področje zelo raznoliko. Njegovi koraki ustvarjalnega pridiha se gibljejo od klasičnega slikanja, strojnega šivanja, od abstraktnih in barvnih kipov iz recikliranih materialov, umetniških objektov, do njegovih zadnjih digitalnih slik, ki jih obdeluje s pomočjo računalnika. V vseh teh delih pa izstopa njegov svojevrsten odnos do materialov in ta odnos je eksperimentalen v nenehnem raziskovanju različnih načinov oblikovanja. Svoja dela je predstavljal na različnih skupinskih in samostojnih razstavah doma in v tujini. Zadnji večji projekt ga je peljal v Baku, kjer so razstavljeni njegovi odkupljeni kipi.

»Jože rad tehnike združuje in prehaja iz ene v drugo ter odkriva nove. O tem tudi govori razstava, ki smo ji danes priča. Lahko bi ji rekli njegovi abstraktni asemblaži – sestavljenke, kamor vstavlja predmete iz njegovega vsakdanjega življenja. Torej predmeti, ki sestavljajo njegov krog življenja in bivanja. V tej zadnji seriji abstraktnih asemblažev, nadaljuje to njegovo manijo raziskovanja in odkrivanja različnih elementov«, je o Jožetovem ustvarjanju dejala Katarina.

Razstavljene kompozicije so nastale v zadnjem obdobju njegovega ustvarjanja ali pa so izšle tudi iz predhodnih skic, ki jih je avtor uporabljal za svoja kiparska in slikarska ustvarjanja: »S toplimi barvami je poudaril volumen plastično slikovne površine in z njimi nastalimi abstraktnimi podobami dodal iluzijo prostora ter jih kompozicijsko centriral z zlato barvo. Vsebinsko pa jih je nagradil s spominom na prezgodaj umrlo ženo, ki je najbolj ljubila oranžno barvo. Pri ustvarjanju pa je tudi uporabil njene predmete in jih simbolično povezal v zgodbe, ki so ju povezovale v skupnem življenju.«

Vse obiskovalce odprtja razstave je še povabila, da v razstavljenih a-sestavljankah poiščejo svoje zgodbe, saj avtor v njih dopušča toliko prostora, da lahko tudi sami svoje zgodbe vnašamo v njih.

Avtor razstave se je na koncu zahvalil vsem, ki so se udeležili odprtja razstave v tako velikem številu. Zahvalil se je tudi Kulturnemu društvu Mengeš, da lahko v njihovih prostorih gosti razstavo ter vsem, ki so mu pomagali pri postavitvi razstave in poskrbeli za postrežbo. Ker je Jože tudi avtor znamenitih pustnih mask, ki so na ogled vsako leto na tradicionalnem pustnem karnevalu na Viru ter velik podpornik Pustne sekcije Striček, so se odprtja razstave udeležili tudi ministri pustne vlade iz Pustne dežele Vir.

Na odprtju razstave, ki bo na ogled do 8. marca 2016, vsako sredo od 10. do 12. ure in od 18. do 20. ure, ter eno uro pred predstavo, sta v spremljevalnem programu nastopili Laura Tönig in Urška Žabota.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miro Pivar; Video: Miro Pivar
Tagi