Odprtje regijske tematske likovne razstave Polnost praznine

V ponedeljek, 25. septembra, je v Galeriji Domžale v organizaciji Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, območna izpostava Domžale potekalo odprtje regijske tematske likovne razstave Polnost praznine. Zbrane ustvarjalce in obiskovalce je pozdravila vodja JSKD OI Domžale Klavdija Gregorin Štiftar, selektorica Anamarija Stibilj Šajn je z njimi delila svoje misli o izboru in razstavljenih delih. Razstavo je uradno odprl podžupan Občine Domžale, Matej Primožič. Dogodek sta z zvenom violine in klavirja popestrila Aja Hrovat in Lovro Frelih.

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti z namenom spodbujanja ljubiteljske likovne ustvarjalnosti vsaki dve leti razpiše temo za regijsko oz. državno likovno razstavo. Letošnja tema je polnost praznine. Ljubiteljskim ustvarjalcem je ponudila nov izziv, vzbudila ustvarjalno radovednost ter željo po nadgrajevanju znanja in veščin. Za osvetlitev in lažje razumevanje teme so v pomladnih mesecih pripravili predavanje in delavnico z Janezom Zalaznikom. Nato so večinoma ljubiteljski likovniki, slikarji, fotografi, kiparji ustvarjali in v začetku septembra oddali svoja dela. Izmed štiriinpetdesetih oddanih del z območja Gorenjske koordinacije JSKD, ki so ustrezala pogojem razpisa, je selektorica Anamarija Stibilj Šajn izbrala triindvajset tistih, ki so te dni razstavljena v domžalski Galeriji.

Avtorji razstavljenih del so Maja Ahačič, Barbara Ahačič Osterman, Nada Dimic, Jelena Dolenc, Tetyana Donets, Tatjana Gomboc Jerman, Anže Habjan, Štefan Jež, Darja Kemperle, Dragica Kurillo, Kristina Lindav, Špela Magister, Alojzija Murn, Emanuela Rodica, Irena Rolih, Danica Smrdel, Marjan Smrekar, Dušan Sterle, Alenka Sušnik, Mimi Šegina, Leon Vidic, Marija Mojca Vilar in Izidor Vrhovnik. Kar sedem med njimi jih prihaja iz domžalske izpostave JSKD.

Selektorica Anamarija Stibilj Šajn je ob izboru zapisala: »Izbrana dela so v prvi vrsti ustrezala razpisani temi, hkrati pa so prepričala z likovno kvaliteto in idejno izvirnostjo oziroma zanimivostjo. Čeprav jih uokvirjajo določene zahteve, so likovne stvaritve izjemno raznolike in to tako po motivih kot po interpretativnih načinih – pripadajo različnim likovnim medijem in izvedbam. Največ je slikarskih del, bolj ali manj medijsko čistih, zvestih olju, akrilu in akvarelu, nekaj je tudi del mešane tehnike (podpora kolaža) in ena risba, ustvarjena z markerjem. Prisotna je grafika in fotografija. Dve deli pripada trodimenzionalnim artefaktom, prvo je skulptura iz lesa, drugo pa so male, intimne forme, ustvarjene iz bele gline in povezane v prostorsko postavitev.«

Razstava bo odprta vse do 6. oktobra in sicer v času odprtja Galerije Domžale; od torka do petka med 10.00 in 12.00, ter 17.00 in 19.00; ter ob sobotah med 10.00 in 12.00.

Vabljeni na prijeten sprehod med kreacijami; naj bodo priložnost za navdih, razmislek ali zgolj uživanje v likovni umetnosti.

Avtor: JSKD OI Domžale; Foto: Rok Majhenič

Tagi