Odprtje razstave v Galeriji Domžale: Žiga Vojska “Kipi”

V Galeriji Domžale je bilo v četrtek, 10. aprila 2014, odprtje zanimive razstave, ki jo je pripravil kipar, ki ustvarja tudi na področjih slikarstva, restavratorstva in fotografije, Žiga Vojska. Na tokratni razstavi predstavlja skulpture, nastale skozi ustvarjalni proces zadnjih nekaj let.

Najprej je vse prisotne pozdravila nova direktorica KD Franca Bernika, Cveta Zalokar Oražem, zatem pa je kustosinja Galerije Domžale, Mojca Grmek podala nekaj misli o delu in avtorju samem. Po predstavitvi je Cveta Zalokar Oražem pred mikrofon povabila tudi avtorja razstave Žigo Vojsko, ter ga z nekaj izbranimi vprašanji pripravila, da je tudi sam podal nekaj svojih misli o svojem delu.

Osrednje področje umetnikovega raziskovanja je kiparstvo, ki nastaja brez visokih stroškov in velikih delovnih naporov, obenem pa je obstojno in odporno na morebitne poškodbe. Tako ga je že v času študija zanimala uporaba lahkih umetnih mas v kiparstvu, kasneje pa se je ukvarjal predvsem z vlivanjem kipov večjih dimenzij v aluminij in steklo. V zadnjem času raziskuje možnosti kombiniranja teh materialov med seboj z namenom doseganja posebnih svetlobnih in vizualnih učinkov.

Žiga Vojska (1976) je diplomiral iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Imel je več samostojnih in skupinskih predstavitev ter sodeloval na številnih mednarodnih kiparskih simpozijih. Poleg kiparstva ustvarja tudi na področjih slikarstva, restavratorstva in fotografije. Živi in dela v Domžalah. Njegova odločitev za umetniški poklic bila pravzaprav logična, saj izhaja iz družine, v kateri se skoraj vsi člani po očetovi strani ukvarjajo s kakšno umetniško dejavnostjo. Da je Žiga Vojska res priljubljen med Domžalčani, dokazuje polna galerija obiskovalcev ob odprtju razstave.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi