Odprtje razstave Poleti na paleti – modernistična izkušnja

V Galeriji Domžale je bilo v četrtek, 12. junija 2014, odprtje letne pregledne razstave Likovnega društva Senožeti Radomlje, ki so jo poimenovali Poleti na paleti – modernistična izkušnja. Razstavo, kjer so predstavljena njihova zadnja dela v popolnoma novi zvrsti – modernizmu, so pripravili ob Tednu ljubiteljske kulture.

Predsednica Likovnega društva Senožeti Radomlje Danica Šraj, se je najprej zahvalila Kulturnemu domu Franca Bernika in direktorici Cveti Zalokar Oražem, za gostovanje v njihovi galeriji. V nadaljevanju je prebrala apel Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, ki so ga posredovali vsem kulturnim društvom. V pismu pozivajo vse ustvarjalce, da v tednu ljubiteljske kulture na ogled postavijo inštrumente, slikarska platna, kostume, plakate … Skratka vse predmete, ki ponazarjajo umetniško zvrst ali kulturno dejavnost, s katero se ukvarjajo. “Stopite na plano dragi ustvarjalci. Naj se vidi koliko prebivalcev države se ukvarja s kulturo.” 

Člani Likovnega društva Senožeti Radomlje so se v letošnjem letu na pobudo njihovega mentorja akad. slik. Janeza Zalaznika odločili, da se preizkusijo v novi zvrsti, s katero se do sedaj še niso ukvarjali – modernizmom, kar je popolnoma drugačna zvrst, ki so jo bili vajeni. Na tokratni razstavi so predstavljeni rezultati njihovega minulega dela, predvsem rezultati treh nalog, ki so jih skušali rešiti znotraj te njihove nove zvrsti ustvarjanja. Prva naloga je zadevala barve odnose – kako neposredno preseči odsvetovanje predmetov, ki jih imajo slušatelji pred sabo in z barvnimi kontrasti ustvariti volume in prostor. Druga naloga je bila pripeljati njihove slike na rob abstraktnega. Tretja naloga pa je bila vaja v kubizmu, ki predstavlja razumevanje abstraktne umetnosti iz začetka 20. stoletja.

Kot je povedal mentor rastavljavcev Janez Zalaznik, je bila naloga zelo zahtevna, saj zahteva nekoliko drugačen pristop, kot so ga bili do sedaj vajeni (razmišljanje o sliki, o prenosu videnega, itd). “Lahko rečem, da sem bil zelo presenečen nad rezultati. Realno pogledano moram vsem čestitati, to kar so naredili iz te naloge, samo na podlagi nekaj vaj, je pravzaprav neverjetno”, je še dodal Zalaznik.

Direktorica Kulturnega doma Franca Bernika Domžale, Cveta Zalokar Oražem, ki je uradno odprla razstavo, je najprej vse lepo pozdravila in jim izrekla doborodošlico ter čestitke za njihova ustvarjena dela, nad katerimi je bila tudi sama presenečena. Med drugim je povedala, da upa, da je to temelj njihovega nadaljnega sodelovanja.

V kulturnem programu na odprtju razstave je sodeloval Duet Mayan.

Razstava bo odprta do 20. junija 2014, in sicer vsak dan razen ponedeljka, od 10. do 12. in od 16. do 18. ure.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi