Odprtje razstave Plakat miru Lions kluba Domžale

Likovni natečaj Plakat miru je mednarodni natečaj za otroke od 11. do 13. leta. Namenjen je spodbujanju razmišljanja o miru, strpnosti in medsebojnem razumevanju. Otroci ustvarjajo likovna dela na temo miru, ki se vsako leto spreminja. Natečaj poteka pod sponzorstvom Lions klubov, v šolah in drugih skupinah na povabilo. Dela se ocenjujejo na lokalni, distriktni in mednarodni ravni glede na izvirnost, umetniški slog in izraženost teme. Na koncu se izbere 24 finalistov, zmagovalni plakat pa tekmuje na mednarodni ravni.

Odprtje razstave “Plakat miru”, ki jo je organiziral Lions klub Domžale je potekal v sredo, 12. junija 2024  v Slamnikarskem muzeju Domžale.  Program odprtja razstave je  popestril glasbeni nastop violinistke Larise Potočan in plesni nastop učenk OŠ Venclja Perka Larise Potočan in Nadje Štefanc, nastop D BAND-a iz Osnovne šole Dragomelj, za katere je to bil krstni nastop, ob koncu pa še pestra  dražba slik, na kateri so prodali vseh sedemnajst slik učencev Osnovne šole Roje, Osnovne šole Dragomelj in Osnovne šole Venclja Perka Domžale.

Dražbo slik je vodil Sebastjan Sajovic, pri dražbi pa mu je pomagala Koordinatorka plakata miru pri Lions klubu Domžale Nina Fartek. V uvodu je vse prisotne pozdravila Monika Sonc, nova predsednica Lions kluba Domžale. Do včeraj je bila predsednica Ajda Vodlan, ki pa se zaradi službene odsotnosti razstave in dražbe ni mogla udeležiti.

Zelo zanimivo je bilo na dražbi res izjemnih slik mladih slikark in slikarjev iz treh osnovnih šol, kjer so prodali vseh sedemnajst finalnih slik, za katere so iztržili izkupiček v vrednosti 675 eurov, ki bo namenjen otrokom v šolah, ki se prijavljajo na razpise za likovna dela Plakat miru. Najlepšo sliko je po komisiji Lions Kluba Domžale naslikala Larisa Potočan iz Osnovne šole Venclja Perka Domžale, zato je njen razred dobil darilni bon za nakup likovnih potrebščin  v vrednosti 400 eurov za uspešno sodelovanje v projektu Plakat miru na temo Upajmo si sanjati.

Na odru so se zvrstili tudi otroci, katerim so razdelili priznanja za sodelovanje v projektu Plakat miru. Vsa zahvala pa gre seveda tudi srčnim mentoricam, brez katerih tega projekta sploh ne bi mogli peljati. To so mentorice Saša Žust, Vanja Repič, Meta Marolt in Mateja Jeretina. Vse prisotne so na koncu pogostili.

Vsem sodelujočim in tudi novim lastnikom odličnih likovnih del iskrene čestitke tudi z naše strani.

Avtor: Miro Pivar, foto in video: Miro Pivar

Tagi