Odprtje razstave “Ob ptičjem strašilu” pospremili s filmskim večerom

Poletna fotografska delavnica FKVK Mavrica Radomlje, ki je vabila fotografe na zanimivo doživetje, je že s samim naslovom delavnic ”Ob ptičjem strašilu” pritegnila zanimanje vseh generacij. Filmsko delavnico sta v sredo, 24. avgusta 2023, izvedla Peter Rojc, glavni organizator in odličen animator zgodb naših prednikov ter Binca Lomšek, vodja foto sekcije FKVK Mavrice Radomlje.  S svojim pristopom in posredovanjem zgodbe o ptičjem strašilu, kot tudi dajanjem nasvetov glede fotografiranja, motivov, informacij o kompoziciji, sta pritegnila pozornost predvsem mladine. Tudi druženje je bilo v tem čudovitem okolju nadvse prijetno, tudi to je delo vrtnarja Petra Rojca. 

Ta užitek in delo na delavnici so predstavili na odprtju fotografske razstave in filmskem večeru, ki so ga člani FKVK Mavrica Radomlje pripravili v Knjižnici Domžale v ponedeljek, 16. oktobra 2023.  V glavni avli in dvorani Knjižnice Domžale je na ogled 25 panojev z 41 slikami, ki jih je poslikalo 16 avtorjev delavnice.

Ob odprtju razstave je vse zbrane pozdravil in nagovoril predsednik FKVK Mavrica Radomlje Miha Kosmač, nekaj besed o delavnici je spregovoril vodja umetniškega sveta in delavnic za mlade Peter Rojc, zatem pa so si udeleženci odprtja razstave ogledali še filmček o delavnici, ki ga je posnel in zmontiral Toni Müler iz FKVK Mavrica, video sekcije Mengeš. Ob zaključku pa je razstavo uradno odprla vodja JSKD OI Domžale Klavdija Gregorin Štiftar.

S svojim pristopom in posredovanjem zgodbe o ptičjem strašilu, kot tudi dajanjem nasvetov glede fotografiranja, motivov, informacij o kompoziciji, sta pritegnila pozornost predvsem mladine … Tudi druženje je bilo nadvse prijetno. “Pravi užitek je bilo delati z mladino, ki je spoznavala običaje naših prednikov in v tem izjemno uživala, kar je videti tudi na fotografijah. Obrazi žarijo, navdušenje ne mine … Vožnja na malem starem vozičku, ki so ga mladi naložili s senom, potem so pa sami sedli gor, je bila zanje posebno doživetje. Tako so uživali, da skoraj ni bilo časa za fotografiranje. Pritegnilo jih je izdelovanje strašil in druge vragolije. Ob zagnanem delu so nastajala ptičja strašila. Postavljali so jih pokonci, pa so padala ali pa na pol visela. To je vse navzoče tako zabavalo, da so zavzeto pritiskali na sprožilce fotoaparatov. Medgeneracijsko druženje mladih in starih, neizkušenih in izkušenih fotografov, je odlično uspelo. Ko se je dan prevešal v večer in so bila strašila postavljena ob koruzi, se je druščina zbrala ob manjšem ognju, kjer so pekli koruzo in druge dobrote, pozornost so pritegnile tudi kokoši, ki so bile najmlajšim fotografom velik izziv, saj kure niso nikoli na miru. Pol jih pa fotografiraj. Znajdi se. Pa naj še kdo reče, da mlade zanimajo le ekrani …”, je ob odprtju razstave povedala Binca Lomšek.

Razstava bo v Knjižnici Domžale na ogled do 10. novembra 2023.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi