Odprtje razstave Nataše in Katje Skušek: Pri Zlatem stegnu / Festen!!

V Galeriji Domžale je bilo četrtek, 12. decembra 2013, odprtje razstave Nataše in Katje Skušek, ki so jo poimenovali Pri Zlatem stegnu / Festen!! Gre za umetniški projekt pri Zlatem stegnu, ki so ga zasnovali trije vizualni umetniki: Nataša Skušek (1967), Katja Skušek (1977) in Mladen Stropnik (1977).

Od leta 2008, ko je bil projekt prvič predstavljen javnosti, je doživel vrsto preobrazb in različnih postavitev, vendar je ostal vseskozi zvest temeljnemu vsebinskemu izhodišču – procesu prehranjevanja in z njim povezanimi navadami, običaji, rituali, itd. Na prvi pogled je projekt zasnovan na lahkoten, celo humoren način, pri natančnejšem pogledu pa se pokaže cela paleta različnih problemov in obsesij, povezanih z osnovno tematiko, denimo požrešnost, skrb za telo, estetika prehranjevanja, delitev dela pri pripravi hrane, hitra prehrana, itd.

Od leta 2012 naprej projekt Pri Zlatem stegnu projekt razvijata Nataša in Katja Skušek sami. Na razstavi v Galeriji Domžale pa predstavljata nove ideje v sklopu obstoječe tematike, in sicer v obliki prostorske instalacije in performansa na otvoritvi.

Tokratna razstava z naslovom Festen!! je prva večja, notranje zaokrožena predstavitev projekta v njuni režiji. Že iz naslova je razvidno, da se razstava navezuje na praznovanje, zasnovana pa je v obliki prostorske instalacije, ki vključuje slavnostno pogrnjeno mizo, obloženo z raznovrstno hrano in pijačo, nad katero visita barvasti pinati, polni bombonov in bleščic. Instalacijo dopolnjuje vrteča se disko krogla, ki z odbijanjem svetlobe iz barvnih reflektorjev ustvarja plesno atmosfero, in prijetna glasba.

Razstavo si lahko ogledate do 30. decembra 2013, od ponedeljka do petka od 10. do 12. ure in od 15. do 19. ure, ob sobotah od 10. do 12 ure. Vstop je prost.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar; Video: Miro Pivar
Tagi