Odprtje razstave Mitje Kokola: Asemblaži

S tematsko in likovno pestrim izborom likovnih del, se je v Menačenkovi domačiji v Domžalah, v torek, 12. januarja 2016, predstavil Mitja Kokol iz Suhadol pri Komendi, izbranec zadnjega likovnega natečaja Figura. Razstavo je postavil Roman Kos, koncept razstave sta pripravila Mitja Kokol in Katarina Rus Krušelj. V kulturnem programu na odprtju razstave je na harmoniko s svojimi avtorskimi skladbami nastopil harmonikar Jonas Tomšič, na pogostitvi pa so zapele mama, teta in sestre razstavljavca Mitje Kokola iz Cirkulan, ki so si nadele naziv "Sestre Kopinski". Pokrovitelj odprtja razstave pa je bila Vinska klet Vidmar iz Domžal.

Katarina Rus Krušelj je po uvodni skladbi, ki jo je zaigral na harmoniko Jonas Tomšič, povedala nekaj besed o avtorju razstave, ki je vsestranska osebnost: "Mitja Kokol, rojen 1970 v Ljubljani, v znamenju bika in psa, univ. dipl. ing. živilske tehnologije (degustator, »dvorni preizkuševalec«), je zaposlen na Centru za varovanje in zaščito. Je nekdanji plesalec Akademske folklorne skupine France Marolt, udeleženec večjih mednarodnih taborov prostovoljnega dela, »kronični« zapisovalec haikujev in samozaložnik pesniških knjižic, nabiralec zdravilnih zelišč in divje rastočih plodov, zbiralec starih neuporabnih stvari (žeblji, stekleničke, kosi keramike) ter pobiralec drobnih, odpadnih predmetov (vijaki, matice, podložke, zamaški, gumbi …), oblikovalec samosvojih okvirjev in izdelovalec voščilnic v tehniki lesoreza, sestavljavec asemblažov….."

Asemblaž (iz francoske besede assemblé: sestavljen), umetniška tehnika ali medij, je sestavljenka najdenih predmetov, ki so pričvrščeni na osnovni plošči in tridimenzionalno posegajo v prostor okoli sebe. Je tridimenzionalna izpeljanka kolaža, dvodimenzijske likovne kompozicije, ustvarjene iz različnih materialov, npr. časopisni izrezki, izrezki iz papirja in kartona, tekstil, fotografije. Če gre pri kolažu za lepljenko ploskovitih materialov, je asemblaž sestavljen iz predmetov s poudarjeno prostorsko in tudi simbolno vrednostjo. Predmeti so običajno zavrženi predmeti iz vsakdanjega življenja, sestavljeni v reliefne ali prostostoječe objekte. Kljub izpostavljenem predmetnem značaju se obe tehniki, kolaž in asemblaž, dopolnjujeta s slikarskimi postopki.

Mitja Kokolj in njegovi asemblaži.

Umetnikovi asemblaži so svojevrstna poigravanja likovnih in simboličnih vrednosti prostorskih slik. Čeprav so bili njegovi ustvarjalni začetki predvsem slikarski, pa se v zadnjih letih preizkuša na način, da namesto platna uporablja že uporabljene lesene plošče, jih poslika z osnovnimi zemeljskimi odtenki ter nanje postavi najdene predmete različnih lesenih, kovinskih, keramičnih kosov, ki jih najde vsepovsod okoli sebe, pa ni važno, a je na morski obali ali kje v okolici doma. Motivno se navezuje na naravo in sestavljene figure največkrat izhajajo iz živalskega sveta. Uokvirja jih v kombinacijo lesa in kovine kot kontrast med mehkim in ostrim, toplim in hladnim elementom v sliki. Okvirje naredi sam.

Po odprtju razstave je avtor razstave obiskovalce vodil še od slike do slike in jim obrazložil še njihov pomen.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi