Odprtje razstave Matjaža Brojana »Prve besede jezika – Stiški rokopisi«

V Galeriji Domžale je bilo v četrtek, 9. oktobra 2014, odprtje razstave Matjaža Brojana »Prve besede jezika – Stiški rokopisi.« Razstava, ki odpira sezono 2014/2015, je posvečena jeziku, ki bo rdeča nit vseh prihodnjih razstav v tej domžalski galeriji.

Razstava v Galeriji Domžale, kjer domžalski publicist in novinar Matjaž Brojan predstavlja rezbarije Stiških rokopisov, nas uvaja v snovni jezik likovnosti. Po besedah akademskega kiparja Jurija Smoleta je razstavljena predmetnost ključ do korenin našega jezika. Jezik je namreč sredstvo za sporazumevanje in je najmočnejše vezivo skupin, ki ga govorijo, razumejo, negujejo in razvijajo. Jezikov je zelo veliko in oblik jezikov še več.

Izrezbarjeni Stiški rokopisi so osvetlitev potrebe po zapisovanju takratne govorjene besede, ki verjetno predstavlja tudi vstop renesanse na slovenska tla. Z njimi smo Slovenci vstopili v gibanje preporoda takratne misli in ustroja sveta, saj so datirani med leti 1411 in 1436, kar pomeni čas najbolj zrele renesanse v Italiji in čas radikalnih prelomov ustaljenih tokov drugod po Evropi.

»Potreba po zapisu v materijo je izrazito likovna, in Matjaž Brojan, naš prvi letošnji razstavljalec, je začutil pomen ozemljitve besed in pomenov v spomenikih davnega časa. Namen razstave torej ni samo v prikazovanju mojstrsko izrezbarjenih besedil molitev in kesanja, temveč predvsem v vstopu v jezik – katerikoli jezik, ki se v nekem trenutku rodi in začne govoriti svojo neskončno vsebino«, je ob odprtju razstave zapisal Jurij Smole.

Na odprtju razstave je kurator Galerije Domžale Jurij Smole z Matjažem Brojanom pred polno galerijo obiskovalcev opravil zanimiv pogovor o njegovem delu, Stiških rokopisih, ljudskem izročilu  in seveda o slovenskem jeziku … Več pa v zgornjem videu.

Razstavo Matjaža Brojana si v Galeriji Domžale lahko ogledate do 23. oktobra 2014.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar; Video: Miro Pivar
Tagi