Odprtje razstave Marka Zelenka: Govoreči kamni

V Galeriji Domžale je v četrtek, 11. decembra 2014, svoja kiparska dela predstavil akademski kipar Marko Zelenko.

Marko Zelenko se je rodil leta 1982 v Kopru. Klesanja se je začel učiti pod mentorstvom Aleša Pirnata v kiparskem ateljeju Janeza Pirnata na Siparju (Hrvaška). V študijskem letu 2007/2008 se je kot dobitnik Erasmusove štipendije izpopolnjeval v Španiji. Diplomiral je leta 2010 na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje pod mentorstvom profesorja Jureta Smoleta. Sodeloval je na številnih skupinskih razstavah, projektih in simpozijih v Sloveniji in v tujini. Trenutno živi in dela v Grožnjanu in v Izoli.

Ob odprtju razstave se je z umetnikom ter avtorjem razstave pogovarjal kurator Galerije Domžale, akademski kipar Jurij Smole. Dotaknila sta se raznih tem o zbiranju kamnov, ki jih narava ponuja, oblikovanje le teh, da nastanejo tako lepe umetnine.

Jurij Smole je Marka Zelenka predstavil kot predstavnika mlajše generacije kiparjev, ki je v kamnu začel ustvarjati še preden se je dokončno odločil za akademsko pot. Temu je botrovalo neposredno doživljanje kamnitega istrskega okolja, v katerem se je rodil in odraščal, kot tudi družinsko okolje, saj izhaja iz družine umetnikov.

Zavezanost kiparjenju v kamnu je mogoče dojeti kot svojstven izraz nestrinjanja s sodobnim tokom umetnosti, saj ne le, da avtor ne želi upodabljati sodobnih družbeno angažiranih vsebin, hkrati tudi odklanja uporabo sodobnih umetniških medijev. V svojih delih se posveča odkrivanju starih tradicionalnih metod obdelave kamna, jih dopolnjuje s sodobnimi, dokler ne ustvari estetsko privlačnih ter dovršenih del.

Svoje ustvarjanje opisuje kot proces odkrivanja, pri katerem kot arheolog, sloj za slojem, odkriva obliko, ki jo kamen nosi v sebi. Njegova dela lahko razumemo kot željo, da v svetu, ki se duši pod težo smeti in izmaličenih podob, znova obudi vero v estetiko lepega, v harmoničnost, čistost in prvinskost oblik.

Po pogovoru je direktorica Kulturnega doma Franca Bernik Domžale Cveta Zalokar, kiparja Marka Zelenka obdarila s šopkom, ter še sama spregovorila nekaj besed.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi