Odprtje razstave Marije Mojce Vilar: »Labirinti kot vzorci narave«

V MenačenkovI domačiji v Domžalah je bilo v sredo, 6. maja 2015, odprtje razstave Marije Mojce Vilar z naslovom »Labirint kot vzorci moči narave«. Koncept razstave sta skupaj poustvarile Marija Mojca Vilar ter Katarina Rus Krušelj, postavitev razstave pa je uredil Roman Kos. Pokrovitelj odprtja razstave pa je bila Vinska klet Vidmar Domžale.

Na odprtju razstave se je pred Menačenkovo domačijo zbralo polno obiskovalcev, kjer je potekal tudi pogovor o avtorici in kulturni program v katerem je nastopila Andreja Marčun, ki je napikolo zaigrala nekaj skladb.

Katarina Rus Krušelj je o avtorici razstave povedala: »Slikarko Marijo Mojca Vilar poznamo kot svojevrstno ustvarjalko, ki že tri desetletja odločno, z dobro mero čutnosti, intuitivnosti in človeške topline, stopa po bogati likovni poti slikarskih idej. Njena dela so neskončna igra simbolov, ki se jim posveča že od začetka slikarskih potovanj. Izražajo svežino, so barvno bogata, tehnično korektna s poglobljenim raziskovanjem določenih likovnih problemov in se največkrat nagibajo k sodobnejšim likovnim zasnovam. Spominjam se njene zadnje razstave v Galeriji Domžale (2009), ko nam je skozi simbolni jezik v obliki sodobnih virtualnih medijev predstavila svoja spoznanja o vodi kot viru življenja, o njeni očiščevalni moči in energiji. Kot logična vsebinska nadgradnja že zastavljenih konceptov so skrivnostni labirinti, ki se jim posveča zadnja leta«.

Marija Mojca Vilar (1957) je diplomirala na Visoki strokovni šoli za slikanje v Ljubljani pri prof. Darku Slavcu. Samostojno razstavlja od leta 1984. Prvič se je predstavila kot članica Likovnega društva Petra Lobode v domžalski galeriji. Sodelovala je na mnogih skupinskih razstavah, ex-temporih, likovnih delavnicah itd. Poleg slikanja, ki ga je izbrala za svoje življenjsko poslanstvo, se ukvarja tudi z ilustracijo in pedagoškim delom.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi