Odprtje razstave Ide Rebule: Barvni zapisi iz narave

V Menačenkovi domačiji v Domžalah je v torek, 3. februarja 2015, potekalo odprtje razstave likovnih del domžalske slikarke Ide Rebula. Po konceptu kustosinje Menačenkove domačije Katarine Rus Krušelj, je razstavo postavil Roman Kos.

V Kulturnem programu na odprtju razstave je nastopila Janka Jerman kot recitatorka, Marjan Urbanija pa je ob spremljavi Roka Urbanije na harmoniki, zaigral na orglice. Po kulturnem programu je Katarina Rus Krušelj predstavila slikarko Ido Rebula in podala nekaj besed o njenih delih, ki so razstavljena na tokratni razstavi.

Ida Rebula spada med tiste zavzete likovnike, ki se samorastniško izobražujejo in ustvarjajo iz ljubiteljskih pobud v različnih likovnih društvih. Ob njenem jubileju je v razstavišču na ogled mala retrospektiva njenih slik s poudarkom na zadnjih krajinah, v katerih se ne posveča toliko podrobnostim, temveč poudarkom v nameri ujeti dušo in smisel trenutka v naravi.

Ida Rebula (1935) je s slikanjem povezana že od mladih let in tudi kasneje, ko ji je poklicno šolanje narekovalo pridobivanje znanja in spretnosti na področju likovne vzgoje, saj jo je poučevala na osnovni šoli v Domžalah. Danes je upokojena in živi ter ustvarja v Domžalah. Že od leta 1973 je članica Likovnega Društva Petra Lobode Domžale, aktivno sodeluje v Likovnem Društvu Tine Rožanc in v Društvu likovnikov Ljubljana. V okviru njih se je udeleževala tečajev pod vodstvom akademsko izobraževalnih mentorjev; Danijel L. Fugger, Janez Zalaznik, Tone Rački, dr. Štefka Cobelj, Jože Fortin itd. Je dobitnica številnih nagrad in priznanj. Slikarski slog Ide Rebule je v lokalnem prostoru (ter dlje) razpoznaven že desetletja. Sprva realističen, s poudarjeno temačnostjo, se je z leti razbremenil, občuteno obarval, tehnično izpilil in predvsem sprostil v svoji izraznosti. Danes ji odlično uspeva snovati sliko na tak način, da jo gledalci sprejemamo kot celovito delo, tipično njeno, s poudarjenim barvnim temperamentom in premišljeno kompozicijsko gradnjo slike. Svoj motivni svet črpa iz narave, ki ji nudi mnoge izpovedi – od tistih trenutnih, doživetih neposredno v naravi, do premišljenih, intimnih, ki jih je ustvarila v zavetju svojega doma.

Pokrovitelj odprtja razstave je bila Vinska klet Vidmar Domžale.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi