Odprtje razstave Dušana Lipovca: Zarisane izpovedi

 V Menačenkovi domačiji v Domžalah je bilo v torek, 17. novembra 2015, odprtje razstave Dušana Lipovca z naslovom "Zarisane izpovedi". Odprtja razstave se je udeležila precejšnja množica obiskovalcev, ljubiteljev umetnosti ter povečini tudi prijateljev in znancev pokojnega Dušana Lipovca, ki se v kamniški ustvarjalni prostor ni zapisal zgolj kot slikar, ampak tudi kot publicist, pesnik in likovni kritik, predvsem pa kot človek, ki je znal k ustvarjanju vzpodbuditi marsikaterega kamniškega ustvarjalca.

Slavnostna govornica na odprtju razstave je bila Saša Bučan, kustosinja Galerije Miha Maleš v Kamniku, razstave pa se je udeležila tudi Zora Torkar, direktorica Medobčinskega muzeja Kamnik.
V Kulturnem programu je Tone Ftičar iz JSKD OI Kamnik recitiral nekaj pesmi iz Lipovčeve poezije, Jonas Tomšič pa je zaigral dve pesmi na petinpetdeset let stari klavirski harmoniki. Izbor likovnih del in besedilo sta združeno pripravili Saša Bučan, Katarina Rus Krušelj. Postavitev razstave je realiziral Roman Kos. Pokrovitelj odprtja razstave je bila Vinska klet Vidmar Domžale.

Razstava, ki na pregleden način prinaša številna dela iz različnih obdobij Lipovčevega bogatega ustvarjalnega opusa, je pospremljena tudi s priložnostnim katalogom, sama razstava, pa je vredna ogleda tudi zaradi tega, ker so na njej razstavljena dela, ki se povečini nahajajo v zasebnih zbirkah.

Dušan Lipovec (13. 2. 1952 Kamnik – 28. 5. 2005 Kamnik) – likovni kritik, pisatelj, slikar- umetnik, se je posvečal umetnosti z veliko začetnico. Po končani šoli za živinorejsko-veterinarskega tehnika, je leta 1972 začel študirati slikarstvo na Likovni akademiji v Ljubljani, kjer je leta 1977 diplomiral pri profesorju Andreju Jemcu. Še istega leta je odšel na študijsko izpopolnjevanje v Montreal v Kanado. Zagotovo je bilo v njegovem življenju najbolj izrazno slikarstvo, intenzivno pa se je posvečal tudi publicistiki- likovni kritiki in poeziji, občasno je raziskoval tudi grafiko, fotografijo in oblikovanje. Bil je član tako Društva slovenskih likovnih umetnikov kot tudi član Slovenskega društva likovnih kritikov.

V svojem prekratkem življenju je imel številne samostojne razstave, sodeloval pa je tudi na mnogih skupinskih predstavitvah doma in v tujini. Še posebno rad se je udeleževal likovnih kolonij, katere so bile tudi razlog, da ga je kot umetnika uspela zapeljati narava in slikanje v njej do tolikšne mere, da je zaradi izjemnega števila krajin, narejenih v naravi po naravi, njegovo likovno delo, predvsem njegovi hitri zapisi v tehniki akvarela in gvaša, skorajda umetniški popotniški dnevnik.

Razstava bo na ogled do 17. decembra 2015.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi