Odprtje razstave – Četrti likovni natečaj: Figura

V Menačenkovi domačiji v Domžalah je bilo v torek, 3. marca 2015, odprtje razstave del 4. likovnega natečaja, ki so ga poimenovali Figura. Ljubiteljskim likovnim ustvarjalcem in posameznikom se je tokrat za ustvarjalni izziv postavila figura – človeška, živalska ali simbolična – , ki so jo lahko ustvarili v poljubni tehniki.

Letos so 4. likovni natečaj posvetili tematiki, ki je že mnoga stoletja priljubljena v likovni umetnosti. Figura: človeška, živalska, simbolična, realistična, ekspresivna, idealistična, statična, v gibanju, v dialogu z okolico, itd. Skratka Figura v mnogih variacijah še danes pomeni sinonim za likovno upodabljanje stvarnega sveta, zlasti živih bitij.

Na natečaj so letos prejeli 39 likovnih del, ki so jih ustvarili ustvarjalci iz likovnih društev iz Domžal, Kamnika, Krašnje, Mengša, Trzina, Radomelj in posamezniki. Izbor najboljših likovnih del je opravila strokovna komisija v sestavi akad. slikarja Janeza Praprotnika, akad. kiparja Romana Kosa in kustosinje Menačenkove domačije, Katarine Rus Krušelj. Po njenih besedah, izbor najboljših likovnih del ni bil lahek, že zaradi velike količine natečajskih del, kot tudi zaradi splošnosti tematike, različnih tehnik in motivov. Komisija je pri ocenjevanju upoštevala izvirnost likovnega izražanja in oblikovno izvedbo ter izvirnost izbranega motiva, odstopanje od povprečja vsebine, kvaliteto izvedbe, doslednost in posebnost zasnove. Prednost pa so imela novo nastala avtorska dela, povezana s tematiko natečaja.

Po izboru strokovne komisije so nagrade prejeli: Joži Anžin, Angela Dovžan, Tončka Grilj, Nana Guberič in Dragica Šetina. Posebne nagrade podjetja Art Ljubljana d.o.o., Trgovine z umetniškim materialom, pa so prejeli: Jona Bednjanec, Alojz Burja, Štefan Cerar, Brane Hribar, Milica Tomšič (vsi so prejeli 2. nagrado) ter Mitja Kokol, ki je za svoje delo S paše 2015, prejel 1. nagrado in si s tem prislužil tudi samostojno razstavo v Menačenkovi domačiji v programski sezoni 2015/2016.

4. likovni natečaj je letos potekal pod pokroviteljstvom podjetja Art Ljubljana d.o.o, Trgovine z umetniškim materialom. V času odprtja razstave, je njihova demonstratorka predstavila slikarski umetniški material in slikarsko tehniko monotipijo. V kulturnem programu je nastopal kitarist Nejc Pirnat. Pokrovitelj odprtja razstave pa je bila Vinska klet Vidmar iz Domžal.

Razstava je na ogled do 23. marca 2015.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi