Odprtje razstave Anje Jerčič Jakob: Monumentum Trifolum

V Galeriji Domžale je bilo v četrtek, 17. decembra 2015, odprtje čudovite razstave akademske slikarke mag. Anje Jerčič Jakob. Velika platna na pričujoči razstavi razpirajo vpogled v dragocen slikarski opus, ki sodi v krog najbolj odprte izkušnje slovenske umetnosti in še posebej sodobnega slikarstva.

Nekateri umetniki so z opazovanjem in prisluškovanjem naravi naravnali svojo občutljivost v polju visoke in globoke ekološke zavesti in s svojim delom razvili zmožnost natančne umetniške artikulacije. Pri tem niso sami, saj se podobno dogaja v glasbi, tako na področju ljudske kot avtorske glasbe, v poeziji, plesu … Anja Jerčič Jakob svoj opus gradi na visokih likovnih merilih, podlaga zanj pa sta nedvomno njen izostreni poetski in estetski čut ter občudovanja vredno obvladanje metjeja. Čeprav je njena podoba izrazito sodobna, nadaljuje bogato tradicijo zahodnoevropskega slikarstva tako v formalnem kot ikonografskem pogledu, na kar so opozorili že mnogi kritiki in umetnostni zgodovinarji.

Popolno obvladovanje slikarstva Anji Jerčič Jakob omogoča igranje z motivi, podobami prostora, vhodi in auričnimi linijami – najbolj pa igranje z gledalčevim umom. V Anjino slikarstvo je na pričujoči razstavi najbolje vstopiti kot Dürerjev zajec; slastne monumentalne iluzije detelje nas takoj prestavijo iz vsakdanjosti rutin in ponavljajočih se mehanizmov našega doživljanja sveta v podobo enostavne skromne rastline, ki na tem svetu s svojim obstojem dela samo pozitivne poteze.

Anja Jerčič Jakob (1975, Slovenj Gradec) je diplomantka Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Na isti akademiji je končala magistrski študij grafike (2004) in slikarstva (2007). Leta 2011 je prejela Priznanje za pomembna umetniška dela na področju slikarstva, ki ga podeljuje Univerza v Ljubljani, leta 2012 pa docenturo za področje slikarstva. Svoja dela je predstavila na številnih razstavah doma in v tujini. Živi in ustvarja kot svobodna umetnica v Ljubljani. 

Pogovor z avtorico razstave, ki ga je vodil akademski kipar Jurij Smole, si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov