Odprtje razstave 6. likovnega natečaja: Portret

V Menačenkovi domačiji v Domžalah je v torek, 7. marca 2017, potekalo odprtje razstave del, ki so nastala na 6. likovnem natečaju, ki so ga tokrat posvetili portretu kot enemu izmed osrednjih motivov likovnega ustvarjanja. Na odprtju razstave, ki je potekala pod pokroviteljstvom natečaja, Art Ljubljana d.o.o., so najboljša dela po izboru strokovne komisije nagradili s priznanji in sponzorskimi nagradami. Letošnji nagrajenki, Danici Šraj iz Likovnega društva Senožeti Radomlje, katere likovno delo je bilo ocenjeno najbolje, pa bo omogočena tudi samostojna avtorska razstava v novi programski sezoni Menačenkove domačije (2017/18).

Likovni natečaj, ki poteka v organizaciji Kulturnega doma Franca Bernika Domžale, se je že dodobra uveljavil med domžalskimi ljubiteljskimi ustvarjalci. V letošnjem so se posvetili portretu kot enemu izmed osrednjih motivov likovnega ustvarjanja. Portret predstavlja upodobitev določene resnične osebnosti, ki model kaže kot individuum in zato v likovni umetnosti neogibno vključuje njegov obraz …
Po besedah Katarine Rus Krušelj, so v letošnjem likovnem natečaju sodelujočim ljubiteljskim ustvarjalcem iz Domžal in okolice predlagali nov ustvarjalni izziv – portret: Upodobili so osebe, ki so na njih napravili poseben vtis; lahko izhajajo iz njihovega spomina, a iz resničnega življenja in okolja, v katerem živijo. Da bosta zasnova in rešitev likovnega dela čim bolj ustvarjalna, je izredno pomemben dialog med avtorjevim doživljanjem portretiranca, njegovih karakteristik in razpoloženj, ter primerno tehnično izvedbo v risbi, sliki, grafiki ali kipu.

»Našemu javnemu pozivu so se skoraj s 40 likovnimi deli odzvali ustvarjalke in ustvarjalci iz likovnih društev v Domžalah, Lukovici, Mengšu, Radomljah in posamezniki. Tudi letošnji odziv sodelujočih je bil nad pričakovanji, tako številčno kot tudi po splošno zadovoljivi likovni izvedbi. Izbor prijavljenih likovnih del natečaja je opravila strokovna komisija, ki je pri ocenjevanju upoštevala izvirnost likovnega izražanja in izvirnost motiva«, je na odprtju razstave povedala Katarina Rus Krušelj.

Izbrana dela so bila na odprtju razstave nagrajena s priznanji in sponzorskimi nagradami, medtem ko bo nagrajenki Danici Šraj iz Likovnega društva Senožeti Radomlje, katere likovno delo (samoportret) je bilo ocenjeno najbolje, omogočena tudi samostojna avtorska razstava v novi programski sezoni Menačenkove domačije (2017/18). Strokovno komisijo so sestavljali: akad. slikar Janez Praprotnik, akad. kipar Roman Kos in dipl. lik. Pedagoginja Lučka Berlot.

Natečaj je potekal pod pokroviteljstvom podjetja Art Ljubljana, d.o.o., Trgovine z umetniškim materialom. V času odprtja razstave je demonstratorka podjetja tudi predstavila slikarske barve in materiale. »Podjetju se zahvaljujemo za sodelovanje in podarjene nagrade, kot tudi vsem sodelujočim ustvarjalkam in ustvarjalcem v 6. likovnem natečaju v Menačenkovi domačiji«, je še povedala Katarina Rus Krušelj. Pokrovitelj odprtja razstave je bila Vinska klet Vidmar Domžale.

Priznanja so prejeli: Alojz Burja (LD Mengeš), Breda Cerar (LK Lipa Domžale), Štefan Cerar (KUD Fran Maselj Podlimbarski Krašnja), Nana Guberinič, Brane Murko in Silvester Zdovc (LS Društva upokojencev Lukovica).

3. nagrada: Ida Rebula (Likovna sekcija Petra Lobode Domžale)
2. nagrada: Marcela Kopitar (LS Društvo upokojencev Lukovica)
1. nagrada: Danica Šraj (LD Senožeti Radomlje)

Sodelujoči avtorji: Anžič Jožef (LS Društva upokojencev Lukovica), Anžin Joži (LK Lipa Domžale), Burja Alojz (LD Mengeš), Cerar Breda (LK Lipa Domžale), Cerar Štefan (KUD Fran Maselj Podlimbarski Krašnja), Dovžan Angela (LK Lipa Domžale), Drčar Marjana, Garc Dorena (LK Lipa Domžale), Gorenc Irena (LD Mengeš), Grilc Vanda, Guberinič Nana, Jarc Mira (LK Lipa Domžale), Karo Anica (LD Mengeš), Kerč Franc (LK Lipa Domžale), Klauser Matthias, Koman Aleš, Kopitar Marcela (LS Društvo upokojencev Lukovica), Kos Martin, Lojen Nuša (LK Lipa Domžale), Magister Špela (LD Mengeš), Murko Brane, Osolnik Irena (LK Lipa Domžale), Rajer Ana (Likovna sekcija Petra Lobode Domžale), Rebula Ida (Likovna sekcija Petra Lobode Domžale), Semeja Nevenka, Smrdel Danica (Likovna sekcija Petra Lobode Domžale), Strašek Veronika (LK Lipa Domžale), Sušnik Alenka (LD Senožeti Radomlje), Šegina Miomira, Šetina Dragica (LK Lipa Domžale), Špacapan Helena (LD Senožeti Radomlje), Šraj Danica (LD Senožeti Radomlje), Tavčar Marjana (Likovna sekcija Petra Lobode Domžale), Tomšič Milica (LD Mengeš), Zdovc Silvester (LS Društva upokojencev Lukovica), Židanek Veronika (LD Senožeti Radomlje), Žmavc Tatjana (LK Lipa Domžale).

Razstava bo v Menačenkovi domačiji na ogled do 28. marca 2017.

Razstavljena likovna dela si lahko ogledate v fotogaleriji TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miro Pivar, Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi