Odprtje likovne razstave Vojteha Valentina Gorjupa

V Galeriji Domžale so v ponedeljek, 9. septembra 2024 odprli Likovno razstavo Vojteha Valentina Gorjupa, kjer je na ogled postavljen opus likovnih del, katera so nastajala zadnjih trideset let. Na odprtju slik, ki jih je slikar Gorjup na ogled postavil, so razstavljena slikarska dela z motivi narave, ustvarjena pa so v tehniki olja na platnu in lesu ter akvareli.

Petra Čebela, hčerka slikarja Gorjupa je pozdravila vse navzoče ter povabila očeta Vojteha, da je povedal nekaj besed o razstavi. Slikati je začel malo pred upokojitvijo, čeprav je osnove slikarskega znanja pridobil že v otroštvu, pri svojem očetu, akademskemu slikarju Tinetu Gorjupu. Kot je dejal avtor razstavljeni slik, se s slikarstvom ni poklicno ukvarjal, ob upokojitvi pa je močna želja, da zapolni prosti čas, dala na svetlo še enega umetnika slikarja. Takrat je namreč posegel po slikarski paleti, čopiču in barvah. Vojteh Valentin Gorjup je bil rojen leta 1944 v Ljubljani v družini akademskih likovnih umetnikov. Sedaj, pri osemdesetih letih pa že skoraj trideset let ustvarja svoja likovna dela.

Več o avtorju odlične razstave Vojtehu Valentinu Gorjupu pa je povedal častni predsednik Kulturnega    društva Podgrad pri Ljubljani Viktor Grilc.  Vojteh Valentin Gorjup je ustanovni član likovne sekcije podgrajskega kulturnega društva in zvesti udeleženec tradicionalnih podgrajskih likovnih tednov. Poleg tega je organizacijski vodja postavitev vseh razstav likovnih del, ustvarjenih na teh likovnih taborih, njihov aranžer in skrbni dokumentalist. Ustvarja v tehniki olje na platnu ali lesu in akvarel, motive za svoja dela pa pridobiva iz narave. V prelepi vasici Vrulje na Kornatih je vrsto let poleg ribolova našel čas za ustvarjanje akvarelov, v katerih je njegova mehkoba v tehniki še bolj prišla do izraza. Opus del dopolnjuje tudi  z motivi iz Trente, Ljubljane in njene okolice. V tehniki olje na platno pa na dan pride njegova vztrajnost in izrazitost v  detajlih. Še posebej je to vidno v zbirki del s tematiko mesta Ljubljane, Slovenske filharmonije z ljubljanskim gradom, Tromostovje, Robanov vodnjak, Šuštarski most in Zmajski most. Vedno pa najde tudi zanimive motive in ideje za ustvarjanje tihožitja.

Preko 25 let je tudi aktiven član Podgrajskega likovnega tedna, slikarske sekcije Kulturnega društva Podgrad pri Ljubljani. V okviru slikarske sekcije vrsto let sodeluje pri skupinskih razstavah v Mestni hiši Ljubljana, Galeriji 19 na Dolskem, Galeriji in kavarni Veronika v Kamniku, Knjižnici Zalog pri Ljubljani in Turistični kmetiji pri Lazarju.

V sklopu razstave v Mestni hiši Ljubljana je decembra 2010 prejel odlikovanje župana Mestne občine Ljubljana za dolgoletno uspešno sodelovanje na Podgrajskih Likovnih tednih. Leta 2021 pa je bil prejemnik častnega priznanja Ostrovrhar leta za organizacijsko delo in likovne dosežke v likovni sekciji, ki ga podeljuje Kulturno društvo Podgrad.

Ob bližnjem praznovanju 80 letnice rojstva je tako v Galeriji Domžale odprl samostojno slikarsko razstavo, kjer je predstavil celoten opus svojih likovnih del. Razstava bo na ogled do 21. septembra 2024.

Vabljeni, da doživite naravo na likovnih delih iz različnih krajev Slovenije na enem mestu.

Avtor Miro Pivar foto; video; Miro Pivar

 

Tagi