Odprtje letne pregledne razstave »Naše podeželje 2021«

Odprtje letne pregledne razstave »Naše podeželje 2021« je potekalo 29. novembra 2021, ob 18.uri v Kulturnem domu Radomlje. Prireditev je vodila članica kluba Marjeta Cerar in v nagovoru posebej pozdravila vodjo JSKD OI Domžale Mateja Primožiča ter vse navzoče. Nato so prisotni spremljali projekcijo vseh sprejetih fotografij na natečaj letošnje pregledne razstave.

Poslanih je bilo 89 fotografij 23 avtorjev na temo A-Naše podeželje, sprejetih je bilo 44 fotografij, na B-prosto temo je prispelo 108 fotografij, sprejetih je bilo 57.

Med sprejetimi je žirija izbrala tri  nagrajene in pet diplom na posamezno temo.

Mnenje Žirije: »Člani žirije letošnje pregledne klubske razstave FKVK Mavrica v sestavi Aco Majhenič, Karol Steiner in Toni Iglič smo pregledali vsa prispela dela v obeh razpisanih kategorijah. Tema Naše podeželje je za fotografe precej hvaležna, saj zanimivih motivov že samo v naši ožji okolici ne manjka. So pa vseeno teme z določenim naslovom običajno slabše zastopane in tako je bilo tudi tokrat. Nagrajena dela so takoj pritegnila našo pozornost, tako da izbira ni bila težka. Prosta tema je bila bogatejša tako številčno in, kar nas zelo veseli, tudi glede kvalitete fotografij. Navdušile so nas izvirne ideje nekaterih avtoric in avtorjev ter dobre fotografije, ki niso narejene v idealnih razmerah, ko je razkorak med svetlobo in temo še bolj dramatičen. Poseben čar ima še vedno tudi dobra črno bela fotografija. Nagrajenkam in nagrajencem čestitamo, vsem pa želimo dobro luč in izostren pogled še v naprej.«

Podeljene so bile nagrade in diplome, in sicer:

Tema A: NAŠE PODEŽELJE

Nagrada Avtor Naslov fotografije
1. Nagrada Peter Rojc Prava smer
2. Nagrada Anja Kosmač Delaven večer
3. Nagrada Mateja Absec Kositi bo treba
Diploma Domen Mošnik Dober dan
Diploma Neža Avbelj Lomšek Plavajoči grad
Diploma Jože Kragelj Savinjska harfa
Diploma Maša Kosmač In bilo je dobro
Diploma Miha Kosmač Prebujanje

Tema B: PROSTO

Nagrada Avtor Naslov fotografije
1. Nagrada Anja Kosmač Vojna
2. Nagrada Jan Rojc Ostrina
3. Nagrada Mateja Absec Sprehajalki psov
Diploma Iztok Končina Pomladanski sprehod
Diploma Janez Kosmač Žanjica
Diploma Peter Rojc Upanje
Diploma Maša Kosmač Fontana modrosti
Diploma Miha Kosmač Iskalca zlata

Poleg razstave fotografij je bila vročena tudi listina  častnemu  predsedniku Janezu Kosmaču, ustanovitelju KD FKVK Mavrice in skozi vsa ta leta tudi predsedniku, ki mu je bila ta čast  podeljena  na občnem zboru 31.5.2021.

Vodja video sekcije Mavrice Toni Muller je v spomin in počastitev preminulega predsednika Igorja Lipovška – Lipeta pripravil nekaj misli o njem, njegovem delu in hudomušnem značaju. Pripravil je tudi projekcijo njegovih nastopov na razstavah in film, ki ga je pokojni Lipe posnel v letošnji pomladi.

Janez Kosmač je pripravil knjigo »50 LETNO OBDOBJE FOTO RAZSTAV IN VIDEO PROJEKCIJ KLUBA MAVRICA RADOMLJE OD LETA 1969 – 2019«, v kateri je shranjeno vse pomembnejše dogajanje v 50 letih obstoja Mavrice.  Avtor Janez Kosmač, častni predsednik, je  napisal posvetilo in knjigo podaril Mateju Primožiču, vodji JSKD OI Domžale.

Vsem avtorjem se zahvaljujemo za sodelovanje, nagrajencem pa čestitamo za osvojene nagrade in diplome.

Razstava bo odprta do 31.12.2021.

Avtor: Binca Lomšek; Foto: Iztok Končina

Tagi