Odprtje fotografske razstave društva Terra Anima “Močvirje je vir moči”

V Občini Domžale in Lukovica so od lanskega maja bogatejši za nov krajinski park Češeniške in Prevojske gmajne. Da bi v društvu Terra Anima predstavili močvirje Blate in Mlake ter Češeniške in Prevojske gmajne, so skupaj s Fotoklubom Mavrica izvedli foto natečaj “Močvirja, jih želimo ohraniti?” Izbrali so 22 fotografij, ki si jih sedaj lahko ogledate pred Knjižnico dr. Jakoba Zupana v Šentvidu pri Lukovici.

Pobudnica in organizatorka razstave, društvo za poglobljeno ekologijo Terra Anima, je obenem tudi pobudnica civilne iniciative za ohranitev Želodnika. S pričujočo razstavo  želijo javnost ozavestiti o pomenu ohranitve mokrišč v širšem pomenu. Na primeru Želodnika želijo postaviti vsesplošno vprašanje, kako želimo z mokrišči v Sloveniji ravnati v prihodnosti.

Odprtja razstave pred knjižnico v Šentvidu pri Lukovici so se udeležili: pobudnici razstave iz Društva za poglobljeno ekologijo Terra Anima, Špela Kaplja in Tina Demšar, mag. Olga Vrankar, županja Občine Lukovica, ravnateljica Osnovne šole Janko Kersnik Brdo pri Lukovici, dr. Anja Podlesnik Fetih ter pomočnica ravnateljice VVE MEDO Lukovica, Barbara Knap. Za kulturni program so s pesmijo in plesom poskrbeli otroci Vzgojno varstvene enote MEDO z vzgojiteljicami.

Občina Lukovica kot del uspešne zgodbe pri ohranitvi močvirja

Vse navzoče je z besedami dobrodošlice pozdravila županja Občine Lukovica. Kot je dejala županja, bo v bodoče Občina Lukovica na tem območju umestila učno pot s poučnimi tablami z opisi rastlin in živali ter fotografijami. Občani si bodo tako lahko v objemu tišine in miru ogledali rastlinstvo in živalstvo v Češeniških in Prevojskih gmajnah skozi vse letne čase.

Županja je še dejala, da je ponosna, da je v tej razstavi tudi Občina Lukovica prikazana kot del uspešne zgodbe pri ohranitvi močvirja, saj si je Občina Lukovica zelo prizadevala za ohranitev Češeniških in Prevojskih gmajn, kar jim je z Občino Domžale tudi uspelo. Zahvalila se je društvu Terra Anima za izredno voljo pri ohranitvi tega nižinskega gozda, ki je še edini ohranjen v Ljubljanski kotlini. Poleg društva Terra Anima so bili aktivni tudi članice in člani za Varstvo narave, občanke in občani ter obe občini.

Povezovanje človeka z naravo skozi pravljico

S poučno pravljico je prisotne nato nagovorila Špela Kaplja iz društva Terra Anima in tako izpostavila pomembno povezanost človeka z naravo. Z vsakim sprehodom v naravo, posebno v mokrišča, se počutimo zelo majhne, saj so mokrišča nekaj velikega, veličastnega, kjer življenje teče svojo pot, dokler vanj ne poseže človek s stroji.

Avtor Miro Pivar foto; video; Miro Pivar

Tagi