Odprtje avtorske razstave akvarelov Mire Jarc, izbranke likovnega natečaja: »Modra je moja barva«

V okviru Kulturnega doma Franca Bernika vsako leto poteka likovni natečaj, s katerimi ljubiteljske umetnike spodbujajo k ustvarjanju na določeno tematiko. Lani v začetku leta je potekal 5. likovni natečaj, ki je bil posvečen akvarelu kot lahkotni slikarski tehniki, ki pa je izvajalsko zelo zahtevna. Pregledna razstava tega natečaja je v Menačenkovi domačiji potekala marca lani. Zmagovalka natečaja Mira Jarc iz Kamnika pa si je za nagrado prislužila samostojno avtorsko razstavo v Menačenkovi domačiji, katere odprtje je bilo v torek, 10. januarja 2016.

Mira Jarc največ slika z akrilnimi barvami. Veliko je tistih z morskimi motivi, v najrazličnejših odtenkih modre. Od temno modrih ob morski nevihti z grozečimi visokimi valovi, ki bodo vsak čas prevrnili ladjo sredi njih; do tistih azurnih, zelenkasto modrih pogledih na daljne sanjske tople kraje. »Pravi, da je modra barva njena barva. In privlačijo jo romantični slikarski motivi, ki jih največkrat najde na fotografijah«, je v uvodu odprtja razstave povedala Katarina Rus Krušelj in dodala: »Poleg morja in sonca z neskončno paleto barvnih odtenkov, jo navdihujejo tudi planine. Rojena je pod kamniškimi, ki ji nudijo različne motive, pa tudi travniki in gozdovi. Že prvi pogled skozi okno mi potrdi misel – da, zagotovo jo obkroža prelepa pokrajina in mir v njej. V zadnji ustvarjeni seriji se je posvetila akvarelni tehniki in gozdni pokrajini z osamelimi drevesi, ki dolga leta kljubujejo zobu časa in prostora.«

Akvarelna serija slik, ki jih Mira Jarc razstavlja v Menačenkovi domačiji je nastala kot nadaljevanje izbranega likovnega dela na likovnem natečaju, ki ji je prinesel nepričakovano darilo – samostojno avtorsko razstavo v razstavišču Menačenkove domačije. »Skromno pravi, da ji morda vsaka ni uspela. Da je imela nekoliko ustvarjalne krize, morda tudi zaradi bližajoče se razstave in preveč pozornosti okrog nje. »Le pogumno, draga ustvarjalka, bodi, kar si, in ustvarjaj po Mirino!«, je še povedala Katarina Rus Krušelj.

Avtorico je na odprtju razstave predstavila Marija Mojca Vilar, dipl. slikarka, saj Mira Jarc ustvarja pod njenim mentorstvom v slikarski skupini Univerze za tretje življenjsko obdobje Lipa Domžale. Ob tej priložnosti vsekakor velja izpostaviti, da je bila Mira Jarc tudi ena izmed ustanoviteljic tega društva in v njem aktivno deluje že od samega začetka, se pravi več kot 18 let.

»Lahkotnost, neobremenjenost, svojevrsten pogum, improvizacija, korektnost, iznajdljivost, empatija, ažurnost, hitre rešitve in brezkompromisnost so lahko lastnosti dobrega akvarela. Biti pa bi morale takšne lastnosti tudi avtorja takega izdelka. Osebnost, ki tako opazuje življenje samo, si vsak dan lahko nekaj novega nauči in vendarle spoštuje tudi tradicijo ter spoznava stare mojstre, obenem pa povzema novosti in pogum od generacij mladih, ki jo predstavljajo njeni vnuki, kmalu pa jo bodo tudi pravnuki«, je v uvodu govora dejala Marija Mojca Vilar.

Po njenih besedah so ji akvareli skorajda napisani na kožo. Njeni potepi po bližnjih kamniških planinah, potovanja po svetu, kreativne počitnice na morju, ustvarjalno učenje z vnuki, kreativnosti z možem in otroci v Beli Krajini: »Toliko dogodkov, ki rabijo hiter zapis, skico ali fotografijo na telefonu. Zanimivi dogodki. Motivi, ki so te pobožali ali so se te globoko dotaknili, ki jih človek zaklene v srce in potem čez čas počasi odpira, saj jih spomin sanja in po svoje poustvari. Iluzija? Seveda, vsaka slika je iluzija. Časa ni več. Spomin je varljiv, domišljija pa je naša zaveznica. Ko se znajdemo pred belim listom papirja ali platna, ko obarvan čopič zleti po dimenzijah, ko se igra začne, je najbolj prav, da vse pozabimo in se obenem vsega spominjamo. Taka sproščena igra slikanja je Miri Jarc prinesla kar precej odličnih likovnih rešitev in dobrih rezultatov.«

O avtorici
V srcu in v duši Kamničanka. Od kar pomni, rada riše, verjetno pa je glavna spodbuda prišla od kamniških akademskih slikarjev Lea Homarja in Aladina Lanca v osnovni šoli in gimnaziji, kjer je pridobila prve osnove risanja. Svoje likovno izpopolnjevanje je nadaljevala šele po upokojitvi, ko se je vključila v slikarsko skupino Univerze za tretjo življenjsko obdobje Lipa Domžale, ki deluje pod mentorstvom dipl. slikarke Marije Mojce Vilar. Svoja likovna dela je predstavila na številnih društvenih razstavah in tudi samostojnih skupinskih razstavah.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar; Video: Miro Pivar
Tagi