Od lesenega do zlatega cepina – alpinistična pot Silva Kara skozi fotografski objektiv

Silvo Karo je leta 2022 v Briançonu v Franciji prejel zlati cepin za življenjsko delo na področju alpinizma in tako postal drugi slovenski alpinist, ki je prejel to prestižno nagrado. Enainšestdesetletnega alpinista je žirija znanih alpinističnih nagrad izbrala za življenjski opus, ki sega od himalajskih 8000 metrov do težavnostne smeri 8a v športnem plezanju. V svoji karieri je preplezal več kot 2000 različnih smeri, vključno z več kot 320 prvenstvenimi vzponi. Z nagrado za življenjsko delo, imenovano po njenem prvem dobitniku Italijanu Walterju Bonattiju, se je Karo ob Slovencu Andreju Štremflju pridružil drugim legendam tega športa, med drugim Reinholdu Messnerju, Dougu Scottu, Robertu Paragotu in Kurtu Diembergerju.

V Knjižnici Domžale je v ponedeljek, 4. decembra 2023, potekalo odprtje fotografske razstave “Silvo Karo: Od lesenega do zlatega cepina”. Kot je dejal v pogovoru Silvo Karo, mu nagrada od stroke ob dejstvu, da se je v karieri osredotočil na vzpone na v splošni javnosti manj znane vrhe, pomeni veliko: “Toliko bolj vesel sem, da so moji alpinistični dosežki v svetu prepoznani tam, kjer štejejo.”

Silvo Karo je znan tudi kot fotograf, pisec in snemalec. V Sloveniji se je na njegovo pobudo zgradila prva umetna plezalna stena, ustanovil pa je tudi slovenski Festival gorniškega filma. Delo na festivalu je označil za nadgradnjo svojega dela v alpinizmu.

Odprtja razstave se je udeležilo kar nekaj plezalnih prijateljev in planincev, glede na vse skupaj pa bi lahko bilo več obiskovalcev, saj je bila reklama za odprtje razstave in pogovor z avtorjem Silvom Karo zelo obširna. Med obiskovalci sta bili tudi županja Občine Domžale mag. Renata Kosec ter direktorica Knjižnice Domžale mag. Barbara Zupanc Oberwalder. Prireditev je vodila Tadeja Rode Teran iz Knjižnice Domžale. Nekaj besed ob odprtju razstave je spregovorila županja Občine Domžale mag. Renata Kosec ter obljubila nadaljnjo pomoč pri Festivalu Gorniškega filma, ki bo na sporedu kmalu v začetku leta 2024, zatem pa je nekaj besed o Zlatem cepinu in o razstavi povedal avtor razstave Silvo Karo. Med govori je sledil krajši kulturni program, ki sta ga s petjem in glasbo sooblikovala baritonist Marko Kobal in citrar Tomaž Plahutnik.

Je pa za presenečenje poskrbel Lojze Lenček iz Ihana, ki je Silvu Karu prinesel lesen cepin, katerega je uporabljal kot svoj prvi cepin na začetku alpinistične poti.

Silvo Karo je eden glavnih akterjev zlate dobe slovenskega alpinizma. Rodil se je leta 1960 na Brdu pri Ihanu. V svoji knjigi Alpinist, ki je izšla leta 2018, iskreno piše, da se lahko prav Planinskemu društvu Domžale in Občini Domžale zahvali, da je lahko obredel dobršen del svetovnih gorstev. Nikoli ne pozabi omeniti družine, Planinske zveze Slovenije in številnih sponzorjev iz Domžal in drugod, ki so ga podpirali na izjemni poti. Bil je pobudnik za izgradnjo prve moderne plezalne stene v Sloveniji, postavljene v Hali komunalnega centra v Domžalah. Je tudi ustanovitelj Festivala gorniškega filma. Za svoje alpinistične podvige je že pred zlatim cepinom prejel številna priznanja, vključno z Bloudkovo nagrado (1987) in slovensko državno odlikovanje – red za zasluge. Tega je skupaj s Knezom leta 2010 prejel od predsednika republike Danila Türka za dosežke na področju alpinizma in promocijo Slovenije v tujini.

V Knjižnici Domžale 28 razstavljenih panojev s po dvema slikama, to je 56 fotografij, čaka na ogled obiskovalcev, panoji so razstavljeni v glavni avli knjižnice ter v dvorani, kjer se odvijajo različne prireditve. Razstava bo na ogled do 5. januarja 2024.

Ob mednarodnem dnevu gora in v okviru festivala Brati gore pa vas v ponedeljek, 11. decembra 2023, ob 19. uri, vabijo na pogovor s Silvom Karom in predstavitev knjige Alpinist.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi