“Narod, ki se ne zaveda svojih korenin, je obsojen na propad”

49. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine: 5. – 8. september 2019

Prireditev Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine že tradicionalno spremljajo razstave, ki vsaka na svoj način poudarjajo pomen oblačilne in kulturne dediščine. Letos si bo obiskovalci festivala v prostorih Občine Kamnik lahko ogledajo fotografsko razstavo Ljudska glasbila sveta, v Samostanu Mekinje razstavo oblačilne dediščine v zamejstvu Skok čez mejo, v Domu kulture Kamnik razstavo slik Utrinki slovenske krajine, v Galeriji Dika razstavo avb in peč Zlato in belo, v Galeriji nad Kavarno Veronika pa drugi del razstave Skok čez mejo, ki jo bo spremljala tudi razstava starih žepnih ur Urarstva Cerar. 

Odprtje zadnjih dveh razstav, »Zlato in belo« in »Skok čez mejo«, pred uradnim začetkom 49. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine, je potekalo v četrtek, 5. septembra 2019. Najprej so odprli razstavo v Galeriji Dika, kateri je avtorica Veronika Pogačar, sicer tudi slikarka v Likovnem društvu Senožeti Radomlje, nadela pomenljivo ime – »Zlato in belo – razstava avb in peč s starejšim datumom izdelave«. Razstave so se poleg avtorice udeležili tudi župan Občine Kamnik Matej Slapar, direktor Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaž Simetinger, slovenski etnolog dr. Bojan Knific in predsednica Likovnega društva Senožeti Radomlje Danijela Šraj. V kulturnem programu sta prijetne melodije iz citer izvabljala Klavdija Gregorin Štiftar in Irena Grmek, sicer članici Bande citrarske iz Ihana.

»Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine so pomemben praznik za vso državo,« je dejal Matej Slapar, župan Občine Kamnik in nadaljeval: »Vsak narod ima stvari, ki ga definirajo. Lahko so to stavbe ali pa navade ljudi. Če se narod ne zaveda svojih korenin in tega, kar so predniki imeli, je obsojen na propad. V Kamniku smo lahko ponosni, da se zavedamo naše dediščine in da lahko s razstavami kot so te pokažemo na korenine našega naroda.«

»Zelo sem vesel, da bodo obiskovalci letošnjih Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine lahko na razstavi videli tudi simbol slovenstva – avbo,« je dejal dr. Tomaž Simetinger, direktor zavoda za Turizem, šport in kulturo Kamnik in dodal: »To je namreč na nek način to, kar festival predstavlja. Kot organizatorji pa z raznolikim programom želimo doseči, da se ne razmišlja le o oblačilni dediščini, saj dediščina kot pojem zajema tudi jezik, glasbo, film in še marsikaj.«

Razstava Zlato in belo prikazuje avbe in peče starejšega datuma izdelave. Obiskovalci so imeli kaj videti, saj avbe in peče predstavljajo res bogastvo ženskih pokrival, ki so pa sedaj zadnjih nekaj desetletij bogat dodatek k slovenski narodni noši. Peča je naglavna ruta in je najstarejše in na Slovenskem najbolj razširjeno pokrivalo. V srednjem veku so bile peče preproste in enostavno položene na glavo, proti koncu 19. stoletja so se začele uveljavljati bogato vezene, obdane z drago čipko. Žene so pečo zavezovale na različne načine, najpogosteje na petelina, v Kamniku so vezavo imenovale kamniška roža. Avbe z zlato ali črno vezenim čelnikom ali z zlatim brokatom, je praznično pokrivalo, ki so ga premožne žene nosile ob največjih slovesnostih. Posebno bogate so si na glavo nadele neveste.

Avtorica razstave Veronika Pogačar je na odprtju povedala, da je to razstavo najtežje razstavila, saj se lastniki za svoje avbe in peče bojijo: »Moj namen pa je bil ravno to, da si ljudje lahko te avbe in peče, ki so skrite po domačih omarah, ogledajo. Nekatere avbe, ki jih sedaj nosijo ženske na različnih prireditvah, so brez zgodovine, na teh razstavljenih primerih pa je moč videti, kako so avbe izgledale nekoč.«

Razstava bo na ogled v petek, 6. septembra, od 13. do 19. ure, v soboto, 7. septembra, od 10. do 19. ure in v nedeljo, 8. septembra, od 10. do 19. ure.

Drugo razstavo, ki nosi ime »Skok čez mejo – razstava oblačilne dediščine v zamejstvu ter starih žepnih ur«, pa so dobro uro kasneje odprli v Galeriji nad Kavarno Veronika. Razstava Skok čez mejo je zaradi obsežnosti razdeljena na dva dela. Prvi del je v Samostanu Mekinje, drugi pa v Galeriji nad Kavarno Veronika. Župan Matej Slapar, direktor Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaž Simetinger in slovenski etnolog dr. Bojan Knific so ob odprtju te razstave spregovorili o bogati oblačilni dediščini naših zamejskih Slovencev. Ob tej priložnosti se je  dr. Tomaž Simetinger zahvalil Akademski folklorni skupini Marolt, ki so za razstavo odstopili bogate narodne noše slovenskih zamejcev, v katerih folklorniki sicer tudi nastopajo po folklornih festivalih in prireditvah. Za kulturni program je poskrbel kitarist Anže Babnik. Obe prireditvi pa je vodil Gregor Murn.

Razstava v Galeriji nad Kavarno Veronika  prikazuje oblačilno kulturo Slovencev izven meja matične domovine. S tem je tematsko dopolnila razstavo v Samostanu Mekinje. Razstava poteka v sodelovanju z urarstvom Cerar, ki letos praznuje 100 let, ob tej priložnosti pa so na ogled postavili nekaj tudi primerkov starih namiznih in  žepnih ur. Nekaj besed o prihajajoči razstavi namiznih in žepnih ur je je povedal Brane Leskošek, vnuk urarja Cerarja. Sodelovanje na omenjeni razstavi je tudi napoved prihajajoče razstave posvečene izključno 100. obletnici urarstva Cerar, ki bo konec septembra v Galeriji Dika.

Razstava bo na ogled do 8. septembra vsak dan med 10. in 18. uro.

Od 23. avgusta dalje pa sta že odprti razstavi Ljudska glasbila sveta v prostorih Občine Kamnik ter prvi del razstave Skok čez mejo v Samostanu Mekinje. Uradno odprtje festivala bo v petek, 6. septembra, ob 19. uri, na Glavnem trgu, vrhunec festivala pa bo povorka narodnih noš, ki bo staro mestno jedro v pisane barve odela v nedeljo, 8. septembra, ob 15. uri.

Več fotoutrinkov z odprtja obeh razstav si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Za sveže novice o 49. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine spremljajte facebook stran Dnevi narodnih noš oziroma spletno stran narodnenose.si.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi