Nagličev planinski raj v Knjižnici Domžale

Do konca meseca julija bo v Knjižnici Domžale na ogled razstava Nagličev planinski raj, ki predstavlja avtorjevo ljubezen do naših planin. Razstava tematsko prikazuje različne planinske cilje, ki jih je s svojimi domačimi in prijatelji obiskoval fotograf in kronist Peter Naglič iz Šmarce.

Med zanimive in vsestransko bogato ustvarjalne ljudi na Kamniškem lahko z gotovostjo uvrstimo tudi fotografa in kronista Petra Nagliča iz Šmarce. Rojen v tretjo generacijo družinske obrti ščetarstva pri Nagličevih, je po smrti očeta z bratom Karlom ustanovil podjetje Tovarna bratov Naglič za izdelavo ščetarskih izdelkov. Ob podjetništvu ga je zanimalo vse, kar je dišalo po tehniki, predvsem pa je največ svojega prostega časa posvetil fotografiji, ki ga je osvojila za celo življenje. Bil je navdušen romar, ob številnih romanjih po Sloveniji pa se je udeležil tudi prvega vseslovenskega romanja v Sveto deželo in ga na svojstven način zajel in ohranil na fotografiji. Poseben navdih za ustvarjalnost je prav gotovo našel tudi v svoji naklonjenosti do slovenskih planin, ki jih je pogosto obiskoval, večinoma v krogu svojih bližnjih.

Ob razstavi je Matjaž Šporar, ki širši javnosti z različnimi razstavami razkriva bogato dedovo zapuščino – več kot deset tisoč fotografskih posnetkov, nekaj zvezkov dnevniških zapisov, fotografsko in poslovno dokumentacijo ter spominsko gradivo -, povedal, da na razstavljenih panojih fotografije prikazujejo planinske motive, ki jih je njegov del srečeval na svojih poteh, saj je imel dar opazovanja, njegovo izostreno oko je zaznavalo in občudovalo lepote narave in s simpatijo je na svojih poteh spremljal našo lepo in razgibano pokrajino: “Razstavljene fotografije pristno pričajo o tedanjem času in življenju v planinskem svetu.”

Avtor razstave: Matjaž Šporar v sodelovanju z Društvom Peter Naglič Šmarca.

Razstava Nagličev planinski raj bo v Knjižnici Domžale na ogled do konca meseca julija. Vabljeni k ogledu.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Arhiv Matjaža Šporarja, Knjižnica Domžale

Tagi