Na Viru na ogled razstava starih jaslic in ročno izdelanih umetnin

Rokodelstvo je bilo na podeželju nekdaj razširjena dejavnost, kar je ustvarilo zanimive umetnine in izdelke, izdelovanje umetnin pa se je vedno delilo med člane družine in na naslednje rodove.

Rokodelci so s preprostim orodjem v domačih delavnicah in kuhinjah ter izbah izdelovali najrazličnejše predmete in opremo za svoje potrebe ali prodajo. Nekdaj je bilo veliko revščine, zato so se ljudje znašli in ustvarjali izdelke, ki so jih tisti čas uporabljali, umetnine in vezenine pa so izdelovali praznikom primerno.

Največ so izdelovali izdelke in umetnine za cerkvene praznike, saj so ljudje bili veliko bolj verni, kot so danes, ko gre vse mimo njih. Nekdaj so potrebe in prazniki narekovali razvoj različnih rokodelskih in obrtnih dejavnosti. Nekateri rokodelski izdelki so bili del samooskrbe, druge obrti pa so posameznim rokodelcem dajale možnost dodatnega zaslužka, z različnimi rokodelskimi veščinami pa so se preživljali mnogi kajžarji in tisti brez zemlje.

Rokodelci v cerkvi Svetega Jožefa župnije Vir pri Domžalah so v učilnici župnišča na ogled postavili lepo razstavo ročnih del. Poudarek razstave je pregled jaslic skozi čas.

Na ogled so postavljene jaslice stare več kot sto let in nekaj let mlajše, kakšne so imele naše mame, babice in tete. Postavljene pa imajo tudi bolj moderne jaslice današnjih dni. Tudi takšne, kjer so figurice obdane s čipkami.

Pod jaslicami in ob jaslicah so postavljeni tudi prti z vezenimi umetninami, stari tudi osemdeset in več let, ki pa so kljub letom odlično ohranjeni.

Na razstavi si obiskovalci lahko ogledajo tudi slike, voščilnice, čipke, vezenine in še marsikaj drugega se najde za radovedne oči. In seveda novoletno jelko, obogateno z rokodelskimi okraski; od čipk, izdelkov iz slame in volne. Obiskovalci si lahko ogledajo umetnine, ki so jih prispevali Katja Miklič, Ani Novak, Marija Kavka, Aleš Zdravič, Francka Lipovec, Jožica Kuštrin, Mili Limoni in še nekaj drugih rokodelk.

Rokodelke so resnično ponosne, da so del rokodelske skupine, kjer se trudijo ohranjati tradicijo svojih staršev in starih staršev. Zato pa razstavljajo jaslice, prtičke, čipke, vizitke in slike, da še drugi vidijo umetnine, ki so nekoč krasile naše domove. Bile so ročno vezene, ustvarjene in narejene z ljubeznijo, zato pa so se ohranile skozi čas.

Resnično so ponosne, da so del virske rokodelske skupine, ki razstavljajo jaslice in pa še mnogo drugega, le kar jih žalosti je to nezainteresiranost ljudi, kajti ni zanimanja, kakšne jaslice so imele naše mame, babice, tete. Vse to je šlo v pozabo, če se ne sveti in ni novo ni nič vredno. Rokodelke mislijo, da se ljudje motijo, ponosne so na svoje prednike in ni jih sram, če so imeli papirnate jaslice in izdelke iz čipk, saj je to vse tradicija, ki jo dandanes malokdo ohranja.

Razstava bo odprta še do praznika Svetih treh kralje, 6. 1. 2023. Ogledate si jih lahko vsak dan od 15. do 19. ure.

Avtor Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi