Na ogled postavili ročne izdelke Turističnega društva Jarše – Rodica

Turistično društvo Jarše-Rodica je eno bolj dejavnih društev v občini. Tekom celega leta organizirajo vrsto zanimivih dogodkov, s katerimi se trudijo ohranjati bogato dediščino kraja. V soboto, 5. in nedeljo, 6. novembra 2022, je v Kulturnem domu Groblje na ogled razstava ročnih del, ki so jih ustvarile spretne roke članic in članov njihovega društva.

Poleg številnih dogodkov, Turistično društvo Jarše-Rodica vsako leto pripravi tudi razstavo ročnih del, ki so jo letos v Kulturnem domu Groblje odprli v soboto, 5. novembra 2022. Razstavljeni izdelki bodo na ogled danes do 18. ure ter v nedeljo, 6. novembra 2022, od 10. do 12. ure in od 15. do 18. ure.

Razstava ročnih del, na kateri predstavljajo klekljane izdelke, izdelke iz perlic in voščilnice za vse priložnosti, je lepo razporejena na desetih mizah in je zelo pregledna. Jožica Kuštrin in Aleš Zdravič razstavljata čipke, ki jih izdeluje tudi Aleš. Najverjetneje je edini izdelovalec čipk na domžalskem, riše pa tudi risbe, ki jih z Jožico »oblečeta« v čipke in so prava stenska umetnina. Izdelujeta tudi čipke za kupljene punčke, ki so z dodano “okrasitvijo”, čipkami, videti mnogo lepše, kot v trgovini.

Marija Urankar razstavlja umetno izdelane vizirke za prihajajoče Božične in novoletne praznike, plete pa odlične torbice iz raznobarvne plastike ter izdeluje živali iz volne za jaslice.

Andreja Karba je razstavila svoje umetnine iz perlic. Tako so na ogled iz perlic narejene zapestnice, ogrlice, torbice, vaze ter druge izdelke za posebne dni.

Dogodki, ki jih vsako leto pripravijo TD Jarše-Rodica so gregorjevanje za najmlajše; delavnica izdelovanja velikonočnih butaric v župnišču v Srednjih Jaršah; postavitev butarice na tržnem prostoru v Domžalah in razstava velikonočnih simbolov; razstava čajev in čajanka v Kulturnem domu Groblje; ribiška veselica z ribjo peko na žaru; predstavitev pod Lipami, kjer se predstavijo rezbarji iz vse Slovenije, nabiranje zelišč in cvetlic za čaje na Menini planini; udeležba na povorki narodnih noš v Kamniku; ličkanje koruze; pranje perila po starih običajih ob Mlinščici; Jegličev pohod na Dobeno (Rašico); izdelovanje adventnih venčkov; postavitev božičnega drevesa in jaslic: sodelovanje z ostalimi društvi in Osnovno šolo Rodica: skrb za urejenost kraja kot so obnova kozolcev, ki spadajo pod okrilje TD, urejanje nasadov cvetličnih gred v Sr. Jaršah, Grobljah ….

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi