Na ogled postavili konceptualne rešitve prenove letnega gledališča Studenec

V letnem gledališču Studenec je v sredo, 25. maja 2022, potekalo odprtje razstave konceptualnih rešitev prenove segmentov tega gledališča, ki so ga v zimskem semestru 2021/2022 pod mentorstvom predavatelja Benjamina Hafnerja izdelovali izredni študentje 3. letnika Fakultete za dizajn. Pri iskanju rešitev prenove so se študentje ukvarjali tako s funkcionalno kot oblikovno problematiko obstoječega gledališča ter skušali z neinvazivnimi posegi ustvariti dialog med novim in starim. Njihovi razstavljeni projekti, ki bodo na ogled do konca septembra, razkrivajo možnosti dodajanja tistih arhitekturnih in oblikovnih elementov, objektov in prostorskih rešitev, ki bi obstoječe gledališče dodatno nadgradile.

Odprtja razstave, ki je sovpadal z letošnjim začetkom poletnega kulturnega festivala Studenec 2022, so se udeležili župan Občine Domžale Toni Dragar, podžupan Občine Domžale Marjan Ravnikar, častni občan in predsednik KD Miran Jarc Škocjan Lojze Stražar, dekanja in redna profesorica Fakultete za dizajn Nada Matičič, višji predavatelj Fakultete za dizajn Benjamin Hafner, študentje, ki so sodelovali na tem projektu ter ostali gostje. Program je povezovala Špela Prenar, za glasbeno popestritev odprtja razstave pa so poskrbeli Kvatropirci in pevka Nika Osolin.

Pri iskanju rešitev prenove so se študentje ukvarjali tako s funkcionalno kot oblikovno problematiko obstoječega gledališča ter skušali z neinvazivnimi posegi ustvariti dialog med novim in starim.

Zbrane je najprej nagovoril župan Toni Dragar, ki je povedal, da Občina Domžale ima posluh za to edinstveno letno gledališče, saj je že v preteklosti z raznimi investicijami poskrbela, da ima to gledališče ustrezno infrastrukturo za kvalitetno izvajanje programov in seveda, da je to prijeten prostor, da se v njem lahko nastopajoči kot gledalci počutijo prijetno. “Temeljito sem si pogledal vaše predloge, kako bi prenovili letno gledališče. Veselil me, da je toliko čudovitih idej, za katere vam iskreno čestitam. Vesel bom, če bo v prihodnosti kakšna vaša ideja tudi realizirana,“ je še povedal župan.

Župan Toni Dragar.

Projektov, ki so jih pripravili študentje Fakultete za dizajn je bil vesel tudi Lojze Stražar, častni občan in predsednik KD Miran Jarc Škocjan, ki je povedal, da je bil presenečen, ko je izvedel, da bodo pripravili projekte konceptualnih rešitev prenove in da je tudi povabljen, da jim poda kakšno svojo idejo. Ob tej priložnosti je se zahvalil županu in Občini Domžale, da jim vsa leta stojijo ob strani in da si želi, da bi tako ostalo tudi naprej.

Lojze Stražar, častni občan in predsednik KD Miran Jarc Škocjan.

“Najprej bi se rada zahvalila Občini Domžale za povabilo, saj naj večkrat povabijo k sodelovanju pri adaptacijah, iskanju različnih rešitev … Nam to zelo veliko pomeni. Ena izmed vizij in strategij Fakultete za dizajn je, če je le mogoče, da se študentje pri realizaciji, v ogledu realnih problemov, spopadajo s projektnimi rešitvami. Ogledala sem si vse projekte. Sem izjemno presenečena, kako ste razvijale svoje bogate ideje, da bi vse tukaj izkoristile istočasno pa tudi intimo nekega gledališča. Povedati moram, da vam je to fantastično uspelo. Ravno zaradi takšnih projektov smo deležni največjih svetovnih nagrad,” je v uvodu svojega nagovora dejala Nada Matičič dekanja in redna profesorica Fakultete za dizajn. V nadaljevanju je povedala še, da je strategija njihove fakultete in vzgojo njihovih mladih talentov takšna, da sledijo ciljem agende 2030: “Da izkoristimo avtohtone priložnosti, avtohtone materiale, s čim manjšo porabo energije in seveda, da vdihnemo v naravo tisto malo dodano vrednost, ki prinaša končnemu uporabniku zadovoljstvo. Iskreno bi čestitala vsaki sodelujoči študentki posebej in seveda mojemu kolegu Benjaminu Hafnerju.”

Nada Matičič, dekanja in redna profesorica Fakultete za dizajn.

Benjamin Hafner, višji predavatelj Fakultete za dizajn in mentor študentom pri tem projektu je v uvodu svojega govora poudaril, da so takšne idejne zasnove, ki jih večkrat vidimo na razstavah, najboljše zasnove. Danes namreč ni biroja, ki bi nek projekt delal pol leta, kot so ga sami in ki bi imel na njem 15 kreativnih glav, ki bi razmišljale in se istočasno pogovarjale. Iz tega namreč nastajajo vizije. Prostor namreč nastane iz glave. V nadaljevanju je povedal, da so v zadnjih letih naredili več različnih projektov na območju občine Domžale in vsi ti projekti izkazujejo močno identiteto kraja.

Benjamin Hafner, višji predavatelj na Fakulteti za dizajn.

“Letno gledališče Studenec je eno izmed redkih gledališč na prostem v osrčju narave s prelepimi pogledi v naravno okolico in na Kamniške Alpe. Postavljeno je ob rob gozda in deluje kot vmesni povezovalni člen oz šiv med naravnim – gozdnim in grajenim – vaškim. Že stari Grki so iskali sporočilo arhitekture, ki vedno zraste iz samega prostora oz. sledi sozvočju narave. Njihova gledališča so se vedno oblikovala na nagnjenih terenih iz katerih je sledila logična posledica nastanka amfiteatra, ki je sledilo topografiji terena. Študenti so se pri prenovi ukvarjali tako s funkcionalno kot oblikovno problematiko obstoječega gledališča ter skušali z neinvazivnimi posegi ustvariti dialog med novim in starim. Projekti tako razkrivajo možnosti dodajanja tistih arhitekturnih in oblikovnih elementov, objektov in prostorskih rešitev, ki bi obstoječe gledališče dodatno nadgradile. Skratka nastal je nabor idej za nadaljnjo razmišljanje, kaj vse se lahko tukaj zgodi. Hvala vsem sodelujočim študentkam, dekanji, fakulteti, Občini Domžale ter mag. Renati Kosec, ki se je pred leti povezala za nami in brez katere teh projektov in nagrad ne bi bilo,” je še povedal Benjamin Hafner.

Študentke 3. letnika Fakultete za Dizajn, ki so pripravile konceptualne rešitve prenove letnega gledališča Studenec.

Za zaključek so avtorice, študentke 3. letnika izredni: Aliia Iusupova, Ana Mlinar, Brina Ana Lukič, Iva Berendijaš, Julija Kern, Anastasija Andreeska, Kristina Stepan, Nika Korez Meh, Tjaša Bolčina, Urška Laznik, Vesna Čas in Evita Čelesnik zbranim predstavile svoje razstavljene rešitve konceptualne prenove letnega gledališča Studenec.

Avtor: Miha Ulčar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi