Na Dvorcu Rus obudili v življenje zgodbe različnih torbic

Skozi čas so se torbe, torbice, kovčki in drugi pripomočki za shranjevanje vrednih stvari, potrebščin in oblek na poti spreminjali in nadgrajevali. Ni vse tisto, kar ljudje uvrščamo pod staro, namenjeno zgolj hrambi na podstrešju ali v omari, so na podlagi pričevanj in zgodovinskih zapisov predstavili v Društvu za ohranjanje in oživljanje kulturne dediščine Skrinjca, ki bo 9. aprila praznovalo 11. obletnico svojega delovanja. V četrtek, 30. januarja, je na dvorcu Rus v Šentvidu pri Lukovici poteklo prvo odprtje letošnje tematske razstave z naslovom »Torbice – nekoč in danes«.

K sodelovanju so povabili zainteresirane posameznike, ki jih kulturna dediščina zanima, ljudi, ki z njimi sodelujejo že leta in med katerimi so tudi znani Slovenci. Njihova želja je, da bi lastniki ali dediči posebnih predmetov povedali kaj zanimivega o njihovih torbicah, torbah in kovčkih, ki nosijo v sebi številne zgodbe. »Trenutno smo na Dvorcu Rus predstavili le nekaj torbic, ki imajo posebno zgodbo. Pet zgodb smo z njihovimi lastniki in promotorji uspeli predstaviti na samem odprtju razstave, sicer pa so zgodbe še mnogo izvirnejše,« pojasnjuje predsednica društva Skrinjca Marija Komatar. Trenutno je na razstavi zbranih preko 70 torbic, zanimive zgodbe pa nameravajo zbrati v publikaciji, ki jo bo izdalo društvo Skrinjca ob koncu leta. Zgodbam, ki jih nosijo torbice, se bodo pridružile tudi zgodbe o prehojenih poteh čevljev, ki bodo nosilna tema druge letošnje tematske razstave v drugi polovici leta.

Dve torbici je s seboj prinesla tudi pisateljica, povezovalka in aktivna članica Društva Lipa Domžale Mira Smrkolj iz Moravč.

V društvu je aktiven tudi zgodovinar Stane Osolnik, ki s svojim znanjem pomaga pri zgodovinskem umeščanju v čas in prostor ter ve marsikatero posebnost, pomembno za razvoj dejavnosti ter mode, kot se vse skupaj malo smešno pojmuje danes. Najstarejša torbica na razstavi najverjetneje izvira iz časa baroka. Ob tem predsednica društva pojasnjuje: »V naši sredini povezujemo poznavalce, lastnike po naključju ter raznovrstne strokovnjake. Z njimi poskušamo dati eksponatom, to je torbicam primerno mesto izpostavitve ter tisto vrednost, ki je morda muzeji in ostale oblike zbiranja ne dosežejo na takšen način, kot jo lahko prostovoljno društvo, kot je Skrinjca, saj je naša temeljna skrb ohranjanje in oživljanje kulturne dediščine.«

Odprtje razstave obiskala grajska gospoda

Torbice so obvezen modni dodatek, nad katerim se navdušuje grajska gospoda, predvsem grajske gospe. Na odprtju jih je bilo sedem iz sekcije barok, v čudovitih dvornih opravah, ki jih je prispevala Tanja Šubelj v vlogi grofice Anastasie. Med njimi je bila tudi Ineza Sotler, ki se je društvu pridružila v zadnjem obdobju ter se po besedah predsednice društva navdušila nad delovanjem in energijo, ki vlada med člani. »Zelo smo veseli in hvaležni, da se nam je pridružila Ineza, ki bo naše dvorno delovanje in prezenco s svojimi bogatimi izkušnjami, uspešna kot fotomodel, modna kreatorka in vizažistka, še nadgradila, da bomo lahko na višjem nivoju še z večjim zanosom dosegali cilje, ki smo si jih zastavili za prihodnje obdobje.«

Razstavo si bo možno ogledati tudi ves mesec februar po predhodnem dogovoru, in sicer jim pišite na elektronski naslov drustvo.skrinjca@gmail.com.

Obiskovalci razstave so izrazili zanimanje nad različnimi vrstami torbic. Všeč jim je bila srebrna zapestna torbica, za katero se ne ve, ali prihaja iz Benetk ali od kod drugod. Dve torbici je s seboj prinesla tudi pisateljica, povezovalka in aktivna članica Društva Lipa Domžale Mira Smrkolj iz Moravč. »Obe torbici sta v lasti moje mame, ki je bila doma v Vidmu pri Lukovici. Ena torbica je stara 75 let, izdelana leta 1945 in je bila njena birmanska torbica, drugo pa ji je podaril moj oče kasneje,« je pojasnila Smrkoljeva. S seboj je prinesla še birmansko fotografijo, iz katere se razvidna torbica. Dejala je, da je bila torbica kupljena v Domžalah, vendar mama nima točnega podatka ali je bila kupljena pri usnjarju Okršlarju ali v nekdanji tovarni Toko.

Ni vse tisto, kar je staro, že za v smeti

Nad razstavo se je navdušila Minka Jerebič, podsekretarka Ministrstva za kulturo Republike Slovenija, ki spremlja delo Društva Skrinjca. S seboj je prinesla nahrbtnik iz časov partizanov in kovček, ki si ga je kupil njen oče leta 1948, ko je bil napoten v bolnišnico. Vedel je, da bo nekaj časa ostal tam, zato se je želel urediti in imeti dovolj stvari shranjenih v kovčku. »Želela bi poudariti, da izjemno podpiram tovrstne pobude društev kot je Društvo Skrinjca, ki tako zavzeto ohranja kulturno dediščino, ki jo bomo pustili našim zanamcem. Ni vse tisto, kar je staro, namenjeno za na smetišče, ampak je dobro da to shranimo, razstavimo in se ob podobnih dogodkih, kot je odprtje razstave ‘Torbice – nekoč in danes’ spomnimo, kaj kakšen predmet pomeni. Vsak izmed njih nosi v sebi zgodbo, kar je po mojem mnenju nekaj lepega, domiselnega in doživljajočega.« Izrazila je zadovoljstvo nad društvi, ki povezujejo ljudi in imajo skupne cilje, se družijo in imajo lepo ob dogodkih, kot je bilo odprtje razstave.

Zanimiva je razstavljena medicinska torbica iz leta 1850.

Imate doma torbico z zanimivo zgodbo?

Razstavo si bo možno ogledati tudi ves mesec februar po predhodnem dogovoru, in sicer jim pišite na elektronski naslov drustvo.skrinjca@gmail.com. Prav tako se jim lahko oglasite, v kolikor ste člani, prijatelji ali podporniki društva in imate doma staro, malo manj staro ali drugačno torbico z zanimivo zgodbo, ki bi jo lahko obudili v življenje. Kontaktna oseba je Tanja Šubelj in je dosegljiva na telefonski številki 051 604 209.

Avtor: Lea Smrkolj; Foto: Lea Smrkolj, Društvo Skrinjca

Komentarji uporabnikov
Tagi