Močvirja omejujejo poplave in preprečujejo erozijo obrežij – z ogleda razstave

V domžalski knjižnici je do konca avgusta na ogled razstava fotografij z naslovom »Močvirja, jih želimo ohraniti?«, posnetih v Krajinskem parku Češeniške in Prevojske gmajne. Razstavo si je skupaj z organizatorji natečaja ogledala tudi županja mag. Renata Kosec. Občina Domžale bo najboljši nagrajeni fotografiji Tine Demšar in Neje Mete Rojc natisnila kot občinske razglednice.

Razstavljen je izbor fotografij, ki so prispele na natečaj v okviru močvirskega  simpozija »Moč-Vir-Je«. Organizatorji, društvo Terra Anima in Foto kino video klubu Mavrica, želijo z razstavo ozaveščati o  pomenu mokriščnih ekosistemov in o njihovi ogroženosti. »Močvirja so izjemno pomembna, saj preprečujejo prevelika nihanja nivoja vode in blažijo sušna obdobja. Vzdržujejo ravnovesje: če je vode preveč, jo ujamejo in shranjujejo, če jo je premalo, jo počasi vračajo. Kot naravna spužva,« je poudarila Špela Kaplja iz društva Terra Anima. Precejšnja količina poplavne vode in presežne deževnice se preusmeri v močvirja, ki kot mejniki med vodami in kopnim omejujejo posledice poplav in preprečujejo erozijo obrežij. Močvirja tudi pomembno pripomorejo k obvladovanju podnebnih sprememb, so naravne čistilne naprave, zbiralniki pitne vode ter zakladnica biotske raznovrstnosti. »Tole je veliki pupek in to v našem krajinskem parku! Je izjemno redka dvoživka, ki je na seznamu zavarovanih živalskih vrst v Sloveniji,« še ponosno doda.

Nad odzivom na natečaj sta navdušena tudi Mihael Kosmač, predsednik Foto kino video kluba Mavrica iz Radomelj, in vodja klubske foto sekcije Binca Lomšek: »Odziv je bil enkraten. Prejeli smo več kot 50 fotografij in velik izziv je bil med njimi izbrati najboljše.« Fotografije na preprost način prikazujejo mokrišča ter doživljanje neokrnjene narave skozi objektiv avtorjev. »Veseli smo, da so sodelovali tako mladi kot starejši ljubiteljski fotografi, večina jih je Domžalčanov,« je poudaril Mihael Kosmač.

1. nagrada-6.16.Veliki pupek.

Županja Občine Domžale mag. Renata Kosec se je z veseljem odzvala povabilu na ogled razstave, ki zaradi uničujočih poplav žal ni bila deležna uradne otvoritve. »Mokrišča so odlična za opazovanje narave in za sprostitev, raziskovanje in izobraževanje. V izjemnih razmerah, kot smo jim bili priča pred kratkim, pa se pomembnost ohranjanja in zaščite mokrišč še bolj pokaže,« je dejala. Ob ogledu je pogovor tekel tudi o vedno večjem zanimanju za poučno okoljsko pot Blata-Mlake in o načrtih za naprej. »Naravo moramo ohraniti zaradi lastnega obstoja,« je poudarila Neja Meta Rojc, županja pa je izrazila zadovoljstvo, da je v prizadevanja za zaščito območja dejavno vključeno lokalno prebivalstvo, in hvaležnost, da imamo v občini varuhe tovrstnih biserov.

2. nagrada-21.63. Ob izviru življenja.

Razglasitev krajinskega parka Češeniške in Prevojske gmajne je pomemben dosežek, h kateremu sta poleg lokalnih prebivalcev prispevala republiški Zavod za varstvo narave in civilna iniciativa za zaščito območja, ustanovljena s strani društva Terra Anima. Njihovo pobudo za zaščito enega zadnjih ostankov naravno ohranjenega nižinskega gozda z mokrišči v Ljubljanski kotlini sta podprla Občina Domžale in Ministrstvo za naravne vire in prostor. »Postopki so bili dolgotrajni, a vztrajnost in potrpežljivost sta se obrestovali,« je povedala Špela Kaplja, tudi ena od ustanoviteljic civilne iniciative.

3. nagrada-15.43. Najlepše oči, ki vidijo.

Razstava je v domžalski knjižnici na ogled do 31. avgusta 2023, kmalu pa se bo preselila v središče Domžal, na ploščad pri TUŠ supermarketu.

Avtor: Občina Domžale; Foto: Občina Domžale (ogled razstave), FKVK Mavrica (nagrajene fotografije)

 

Tagi