Mlinčki na potoku

Kulturnem domu Radomlje v galeriji Dom je bilo 11. septembra 2023 ob 18. uri odprtje razstave fotografij z delavnice za mlade »Mlinčki na potoku«. Delavnica je potekala na lep poletni dan v soboto popoldne 26. avgusta 2023.

Ob Hujskem potoku smo se zbrali ljubitelji fotografije in življenja v naravi na fotografski delavnici Mlinčki na potoku. Včasih so se otroci več gibali, družili in igrali v naravi kot danes, ko jih privlači telefon in internet. Zato jih želimo povezati z naravo, jim prikazati nekdanje otroške ustvarjalne igre in zabave ter zanimive aktivnosti na prostem. Ustvarili smo vsak svojo zgodbo z mlinčki. Delavnice se je udeležilo 22 fotografov. Z oddajo fotografij je sodelovalo 18 udeležencev, od tega je bilo kar 9 mladih – od najmlajših, ki bodo šele šli v prvi razred, do študentov…

Letošnja poletna fotografska delavnica za mladino »Mlinčki na potoku« je odlično uspela. Kljub poplavam ob začetku avgusta, so se razmere na Hujskem potoku stabilizirale, vreme je bilo odlično in mlinčki so zapeli svojo melodijo. Kot sam pravi, je Peter Rojc star otrok. Je mojster praktičnega  prikaza, obujanja  in posredovanja starih otroških igric  v naravi ter odličen fotograf. Pripovedoval je zanimive prigode iz mladosti, kako so otroci sobivali z naravo, ob potoku pa jim je bilo  vedno še posebej zanimivo…

Slikovita okolica na Hujskem potoku je bila odličen motiv za foto delavnico. Peter je prikazal izdelavo preprostega mlinčka iz leske.  Spomnil se je zanimivosti iz otroških let, kakšen pipec je bil imeniten –  v obliki ribice. In prav takega je poiskal na spletu in ga tudi dobil. Primerno je grmovje leske, zarezal je s tem nožkom in  pokazal, kako odrezati leskovo vejo in se spraviti k delu… To so bile izkušnje za življenje. Okoli njega smo se kar gnetli fotografi. Napeto smo prisluhnili in čakali, da bo prvi mlinček izdelan, da ga postavimo v vodo. Ni bilo večjega veselja kot to, da se je mlinček takoj in hitro zavrtel. Nekateri otroci so usmerjali potok v strugo, da  je mlinček zapel svojo melodijo. Drugi smo kontolirali njihovo delovanje, nekdo je iskal primeren kader za fotografijo, da ni bilo motečih elementov na posnetku in vse to fotografiral. Eni so raziskovali strugo potoka, drugi so se zibali na preprosti gugalnici nad potokom.

Druženje je bilo predvsem delovno, fotografsko aktualno, dogajanje zanimivo in zabavno, še malo koruze smo spekli nad ognjem, prav vsi smo uživali. Takih delavnic si vsi želimo več.

Avtor: Binca Lomšek; Foto: Alojz Popelar, Jože Kragelj

Tagi