Mlinček Gregorja Kokalja melje in trosi zgodbe ljudi

»V času, ko smo odkrili slikarstvo Gregorja Kokalja, do sedaj, se je zgodilo skoraj vse in to se pozna tudi na njegovih slikah. Zavezanost figuri in ambientom z njo, ga je pripeljala do prelomnega trenutka, pravzaprav motiva, ki je po njegovem osrednji motiv ustvarjalnega razmišljanja in celo osrednji predmet življenja,« je ob odprtju razstave Gregorja Kokalja dejal Jurij Smole, akademski kipar in kustos v Galeriji Domžale.

V mesecu oktobru v Galeriji Domžale z razstavo, ki jo je poimenoval “Mlinček” gostuje slikar Gregor Kokalj. Odprtje razstave je potekalo v četrtek, 8. oktobra 2020. Razstava preseneča po barvitosti njegovih slik in risb, ki so veliko razkritje. Barvito ubesedenje trenutkov in oseb, postavljenih na filmski način, ali pa sarkastične zamenjave znamenitih slikarskih kompozicij z vsakdanjim drobirjem zavesti, izžarevajo njegovo ostro poetično oko, občutek za pomen obrobnih detajlov, ki se prebijejo v ospredje. poleg odprtja razstave je potekal tudi zelo zanimiv pogovor z avtorjem razstave, ki ga je vodil akademski kipar Jurij Smole. Pogovor je razkril marsikaj zanimivega o nastanku razstavljenih slik in umetnikovem delu.

Ob odprtju razstave je akademski kipar Jurij Smole med drugim zapisal: »Ta mala naprava, ki nam z vrtenjem ročice nasuje mešanico začimb, pa tudi ostrega čilija ali samo soli, je postala prispodoba ustvarjalčevega umetniškega življenja. Melje in trosi zgodbe ljudi okrog njega, čeprav v velikem formatu nastopa kot stvar, ki jo samo primemo v roke in naredimo, kar je treba. Ta nedolžna naprava nam je tokrat nasula barvito podivjane in tudi sicer začinjene situacije na platnih, ki nas v vseh ozirih prebudijo iz enakomernega življenja. Portreti in njihove geste, situacije, v katerih jih je Gregor ujel, so ekspresionistično zamrznjeni dogodki, ki z mnogimi detajli dajejo slutiti zgodbe, ki so v povprečju čudno zanimive, polne posebne erotike in nabite z odbitimi karakterji upodobljenih …«

Slikar Gregor Kokalj je rojen 21. februarja 1967 v Ljubljani, kjer je obiskoval osnovno šolo, prav tako Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo. Leta 1987 se je vpisal na Akademijo za likovno umetnost, smer slikarstvo, kjer je 1989 prejel študentsko Prešernovo nagrado, ter leta 1991 diplomiral pri prof. Janezu Berniku. Leta 1992 se je vpisal na specialistični študij slikarstva pod vodstvom prof. Lojzeta Logarja in ga leta 1994 z diplomo končal. Prav tako je leta 1994 vpisal še specialistični študij restavratorstva pri prof. Francetu Kokalju in ga leta 1997 z diplomo zaključil. Leta 1994 je bil izvoljen na mesto asistenta stažista na Oddelku za restavratorstvo, leta 1997 pa dobil naziv rednega asistenta za področje risanja in slikanja na tem oddelku. Živi in dela v Ljubljani.

Razstava bo v Galeriji Domžale, ki je ponovno odprta po starem, ustaljenem urniku, na ogled od torka do petka dopoldne od 10. do 12. ure in popoldne od 17. do 19. ure ter ob sobotah od 10. do 12. ure.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi