Mladi v fotografije ujeli lepote dvojine

Lepoti dvojine se Foto, kino in video klub Mavrica posveča z natečajem z letno pregledno klubsko razstavo z naslovom DVOJINA, s katero smo jezikovno posebnost obogatili še s fotografijo, ki je domišljijo članov zapeljala na veliko avanturo, še posebno izrazit je prispevek mlajše generacije avtorjev.

Slovenščina je jezik zaljubljencev. Dvojino so poznali že številni stari indoevropski jeziki. Lepota in posebnost je uporaba za izraz števila med ena in tri, dvojina. Kot pravi slovenski pesnik Boris A. Novak, je dvojina »med ednino samote in množino hrupne množice, je otok intime, kjer dve samoti šepetata druga drugi, zaščiteni s sámo slovnico jezika«. V iskanju čim bolj zanimivega motiva te naloge, je vsak izbral svoj pristop, kar lahko vidite na fotografijah.

Odprtje razstave je potekalo v ponedeljek 28. novembra 2022 v Kulturnem domu Radomlje ob 18. uri. Gospa Klavdija Gregorin Štiftar, predsednica Zveze kulturnih društev občine Domžale je razstavo tudi otvorila in ob tem podelila nagrade ter diplome.

NAGRADE DVOJINA
1. nagrada – ANJA KOSMAČ – NERAZDRUŽLJIVI
2. nagrada – MIJA JERMAN – SLOVO SONCA
3. nagrada – MAŠA KOSMAČ – ZRCALO DUŠE

2. nagrada SLOVO SONCA

NAGRADE PROSTA
1. nagrada – JAN ROJC – SELFI
2. nagrada – IZTOK KONČINA – ŠE TA POSNETEK IN GREMO
3. NAGRADA – PETER ROJC – KANDIDAT

2. nagrada ŠE TA POSNETEK IN GREMO

Diploma DVOJINA
Lili Jazbec – SREČANJE
Peter Rojc – KUHNA NA PLAC
Lojze Popelar – ODLOČITEV
Jan Rojc – STARODOBNIKA Srednja šola
Neža Avbelj Lomšek – VSAK NA SVOJEM OKNU Osnovna šola

Diploma SREČANJE

Diploma PROSTA
Miha Kosmač – ISKALKA ZLATA
Lili Jazbec – DUHOVNIK IN VDOVA
Anja Kosmač – SALUT
Maša Kosmač – TRK UMETNOSTI Srednja šola
Brina Jazbec – JESEN V LJUBLJANI Osnovna šola

Diploma ISKALKA ZLATA

POHVALA ZA SODELOVANJE
ŠPELA FLERIN
SARA MOŠNIK
LUKA FLERIN
DOMEN MOŠNIK

Razstava v Kulturnem domu Radomlje bo odprta do 31.12.2022, obisk je možen po predhodnem dogovoru po elektronski pošti fkvkmavrica@siol.net

Avtor: Binca Lomšek; Foto: Lojze Popelar

Objavljamo pa tudi poročilo, ki ga je pripravila žirija o letni klubski razstavi fotografij FKVK Mavrica za leto 2022.

Letošnjo klubsko razstavo digitalnih fotografij FKVK Mavrica sestavljata dve temi, in sicer »Dvojina« in »Prosta«. Razstave se je udeležilo 24 članov FKVK Mavrica, od tega 8 mlajših avtorjev. Na temo »Dvojina« je prispelo 106 barvnih in črno-belih digitalnih fotografij, od katerih so mlajši ustvarjalci prispevali 31 fotografij. Na temo »Prosta« pa je prispelo 115 digitalnih fotografij, med katerimi je bilo 40 del mlajših avtorjev. Fotografski ustvarjalci so za Letno klubsko razstavo FKVK Mavrica posredovali skupaj 221 digitalnih fotografij. Skoraj tretjino teh pa so prispevali mlajši avtorji.

Žirija, ki je izbrala fotografije za razstavo in nagradila najboljše fotografije, je delovala v sestavi dr. Lado Kutnar, EFIAP, F1 FZS, in Karol Steiner. Žirija je v obeh temah izbrala najboljše digitalne fotografije, za katere je podelila po tri nagrade in tri diplome. Dodatno je za najboljše fotografije mlajših avtorjev v vsaki temi podelila po dve diplomi, eno za najboljše delo osnovnošolskih avtorjev (do 15 let) in eno za najboljše delo srednješolskih avtorjev. Žirija je na temo »Dvojina« izbrala 75 digitalnih fotografij, kar predstavlja dobrih 70 % vseh prispelih fotografij na to temo. Na prosto temo pa je bilo izbranih 68 fotografij, kar je slabih 60 % od vseh posredovanih fotografij. V končnem izboru digitalnih fotografij za razstavo so zastopani vsi avtorji, ki so prispevali svoje fotografije za to razstavo. Žirija je namreč od vseh 24 sodelujočih avtorjev izbrala vsaj po eno delo, ki bo predstavljeno na projekciji digitalnih fotografij ali tudi v razstavni galeriji.

1.nagrada-Selfi – prosta tema -avtor Jan Rojc

Poseben pečat letošnji razstavi FKVK Mavrica daje izrazit fotografski prispevek mlajše generacije ustvarjalcev, vključno s srednješolskimi in osnovnošolskimi fotografi, ki pa se ne odlikuje samo po številčnosti, temveč še bolj po izvirnem fotografskem izrazu. Generacija mlajših fotografov je s svojim kreativnim ustvarjanjem pokazala mnogo svežih pristopov k zajemanju hipnih trenutkov, pri čemer je mogoče zaznati veliko mero njihove izvirnosti pri kadriranju slik in izbiri kompozicij.

3.nagrada-ZRCALO DUŠE

Njihov ustvarjalni pristop lahko zaznamo tako pri povsem lahkotnem, naključnem poigravanju s svetlobo kot tudi pri natančno premišljenem risanju črno-belih fotografskih kontur. Njihov svež pristop lahko prav tako prepoznamo v iskanju različnih svetlobnih odsevov, ujetih v mimobežnih utrinkih ali tudi v globokih pripovedih, načrtno ustvarjenih s fotografskim objektivom, v katerih lahko zaznavamo iskreni izraz notranje duše, ki nas odločno popeljejo na pot poglobljenega razmišljanja.

1.nagrada-Nerazdružljivi – dvojina- avtor Maša Kosmač

Svež veter in zanos mladih ustvarjalcev je dejanski in pravi odraz živosti fotografskega društva, katerega nosilno kreativno ogrodje še vedno predstavljajo že dolgo uveljavljeni fotografski ustvarjalci, nosilci društvenega življenja, ki gradijo in oblikujejo utrip fotografskega društva Mavrica že dolga desetletja. Njihov kreativni duh, ki še vedno živo veje skozi njihove iskrene fotografske zgodbe, pa je na letošnji klubski razstavi na poseben, simboličen način zapisan in materializiran skozi fotografski pogled mlajšega ustvarjalca. Na svojstven način je tako ustvarjen živ dokument nekega minljivega časa in ustvarjalcev pretekle dobe, ki počasi odhaja. Na simbolni ravni se tako tudi v fotografskih podobah začuti živ preplet različnih generacij Mavričarjev, tako tistih, ki so ustvarjali močne temelje, kot tudi tistih, ki še iščejo svoj izviren fotografski izraz.

dr. Lado Kutnar, EFIAP, F1 FZS

Tagi