Mladi ustvarjali ob ptičjem strašilu

V ponedeljek, 19. septembra 2022, je ob 18. uri vrata odprl Kulturni dom Radomlje za fotografsko razstavo z delavnice »Ob ptičjem strašilu«, ki jo je ob podpori Občine Domžale in JSKD OI Domžale izvedela FKVK Mavrica. Razstavljenih je 42 fotografij v galeriji Dom in v Kodrovi dvorani. Zbrane je nagovoril tajnik Mavrice Jože Kragelj in pozdravil predstavnika JSKD OI Domžale Mateja Primožiča.

Fotografsko delavnico sta v sredo, 24. avgusta 2022, v popoldanskem času izvedla Peter Rojc, glavni organizator in odličen animator zgodb naših prednikov, in Binca Lomšek, vodja foto sekcije FKVK Mavrice.

Poletna fotografska delavnica Mavrice Radomlje, ki je vabila fotografe vseh starosti na zanimivo doživetje, je že s samim naslovom delavnice »Ob ptičjem strašilu« pritegnila zanimanje vseh generacij. S svojim pristopom in posredovanjem zgodbe o ptičjem strašilu, kot tudi dajanjem nasvetov glede fotografiranja, motivov, informacij o kompoziciji, sta pritegnila pozornost predvsem mladine … Tudi druženje je bilo v tem čudovitem okolju nadvse prijetno, tudi to je delo odličnega vrtnarja Petra Rojca.

Pravi užitek je bilo delati z mladino, ki je spoznavala običaje naših prednikov in v tem izjemno uživala, kar je videti tudi na fotografijah, ko se je v zelenem okolju ob potoku na Hudem mladim in starim dogajalo… Obrazi so žareli, navdušenje ni minilo… Vožnja na malem starem vozičku, ki so ga mladi naložili s senom, potem so pa sami sedli gor, je bila zanje posebno doživetje, tako so uživali, da skoraj ni bilo časa za fotografiranje. Pritegnilo jih je izdelovanje strašil in druge vragolije. Zanimive so bile tudi mlade kokoši in petelin, ki so bile plašne in so bežale sem in tja po kurniku. Ob zagnanem delu so nastajala ptičja strašila, postavljali so jih pokonci, pa so padala ali pa na pol visela. To je vse navzoče zelo zabavalo, da so zavzeto pritiskali na sprožilce fotoaparatov.

Ko se je dan prevešal v večer in so bila strašila postavljena ob koruzi, se je druščina zbrala ob manjšem ognju in mladina je spet pekla koruzo, pa tudi druge dobrote. Nekaj se jih je zibalo nad potokom sem in tja, z enega brega na drugega… nekateri so delali prevale na zelo lepo negovani trati. Pozornost so pritegnile tudi kokoši, ki so bile najmlajšim fotografom velik izziv, a niso hotele biti pri miru, ko so jih fotografirali.

Sonce, ki je to poletje precej močno ogrevalo naravo, je bilo to popoldne prijaznejše, počasi je zahajalo, nekaj fotografov pa je še iskalo pravo svetlobo ob zadnjih žarkih, ogenj je tudi ugašal… Medgeneracijsko druženje mladih in starih, neizkušenih in izkušenih fotografov je odlično uspelo. Pa naj še kdo reče, da mlade zanimajo le ekrani…

Vse to dogajanje na delavnici je posnel Toni Műller, Miha Kosmač pa je najprej predvajal film iz leta 1976 »Od zrna do kruha«, nato pa film »Ob pričjem strašilu«, slednji je požel velik aplavz in navdušenje, še posebej med mladimi fotografi.

Neža Avbelj Lomšek, ki je tudi fotografirala dogajanje na delavnici, je prebrala pesem Elze Budau »Ptičje strašilo«.

Matej Primožič je pohvalil delo Mavrice, še posebej z mladimi in sedmim mladim fotografom podelil priznanja za sodelovanje in nato odprl razstavo.

Razstava bo odprta do 17.10.2022 ob predhodni najavi na binca.mavrica@gmail.com

Avtor: Binca Lomšek; Foto: Alojz Popelar

Tagi