Mednarodna razstava sodobne umetnosti: DOBRE NOVICE!

Pred-otvoritveni dogodek

Danes, 14. marca 2024, je v Arboretumu Volčji Potok, potekal pred-otvoritveni dogodek mednarodne razstave sodobne umetnosti: Dobre Novice!

DOBRE NOVICE! je šestmesečni umetniški projekt z ustvarjalnim dialogom med mednarodno  priznanim belgijskim umetnikom Williamom Sweetlovom, ki že več kot 50 let razstavlja po celem svetu, in več kot dvajsetimi sodobnimi umetniki iz šestih držav.

V počastitev kulturi, ki v tem projektu povezuje države Slovenijo, Združene države Amerike, Italijo, Belgijo, Nemčijo in Libanon, so se dogodka udeležili tudi visoki gosti, veleposlanica ZDA Jamie L. Hartpoolian, veleposlanik Tomaž Kunstelj iz ministrstva za zunanje zadeve, župan sosednje občine Komenda Jurij Kern, dr. Danilo Türk s soprogo, predstavniki partnerjev projekta in umetniških galerij ter muzejev in številni drugi gostje. Umetnost in kultura bosta v letih 2024 in 2025 osrednji temi slovenskega turizma, ki ga bo Slovenska turistična organizacija globalno promovirala v teh dveh letih. In umetniški projekt DOBRE NOVICE! pomeni preplet kulture in turizma ter vseh sinergij, ki jih prinašata z roko v roki.

Otvoritveni govor Noaha Charneya.

Victor Kastelic, umetnik in glavni koordinator vseh umetnikov ambicioznega projekta DOBRE NOVICE! je med drugim povedal, da se je med čudovitimi ljudmi od vsega začetka počutil izjemno dobrodošlega v Kamniku in Sloveniji. Povedal je, da ima slovenske korenine in se je pošalil, da ga je po vsej verjetnosti v Slovenijo pripeljala tudi genetika. Njegovo novo identiteto – kot Američana slovenskih korenin, ki živi in umetniško ustvarja v Torinu v Italiji, pa vsekakor definira Evropa. »Danes je zelo pomemben dan za projekt DOBRE NOVICE!, ki dokazuje, povezuje in združuje vrednote kot so prijateljstvo, kulturo in gostoljubnost,« je povzel Kastelic.

Belgijski umetnik William Sweetlove, ki s svojo umetnostjo že 50 let opominja svet o pomembnosti trajnostnega ravnanja in skrbi za pitno vodo, je osebno predstavil svoja umetniška dela in strnil njihova sporočila svetu: «Ogromne skulpture živali, pa tudi zelenjave, sem razstavljal že v preteklosti po različnih koncih sveta. Moje osnovno sporočilo ni le pokazati žival, ampak je žival sama po sebi že sporočilo. Vsaka žival, ki jo boste videli, pa tudi ogromna zelenjava, cvetače, čebule, s seboj nosi zgodbo in razstavljam jih zato, da opozarjam na okoljske probleme. V Kamniku, tukaj, kjer smo, teh problemov še nimate in upam, da bo tako ostalo za večno, tudi čez 2000 let. Počaščen sem, da sem danes tukaj z vami.«

Nina Koželj, umetnica, ustvarjalka, akademska kiparka iz Kamnika, je ob  koncu dogodka strnila svoje občutke ob razstavi sodobne umetnosti v Kamniku DOBRE NOVICE!, kjer s svojimi umetniškimi deli sodeluje tudi sama: »Tisti, ki se morda zgražajo nad Sweetlovovimi kričečimi skulpturami, naj vedo, da so prav njihove plastenke z vodo, njihovi plastični zamaški, njihove plastične smeti, samo reciklirane, zajete v pakete, ki jih Sweetlove preobrazi in v lepših oblikah postavi na ogled vsem nam – smetilcem tega planeta. Ko ugledate Sweetlovovo orjaško skulpturo kričečih barv v bistvu ugledate svojo podobo v ogledalu.«

Od privlačnih postavitev monumentalnih skulptur Williama Sweetlova v največjem botaničnem parku v Sloveniji, Arboretumu Volčji Potok, do številnih razstav po srednjeveških ulicah Kamnika, umetniški projekt DOBRE NOVICE! vključuje: 

  • veliko razstavo v Galeriji Miha Maleš, ki bo razkrila ustvarjalno zgodbo Williama  Sweetlova in drugih umetnikov,  
  • dialog sodobne umetnosti v Medobčinskem muzeju Kamnik v gradu Zaprice ob stalni  zbirki lokalnih in nacionalnih slovenskih zakladov, 
  • monumentalne skulpture, razstavljene v botaničnem parku Arboretuma Volčji Potok,  in bolj intimno likovno razstavo v galeriji zgodovinske kmečke hiše ter 
  • razstave v lokalnih umetniških galerijah in na nekaterih presenetljivih lokacijah v mestnem jedru Kamnika. 

Razstava bo potekala 6 mesecev, in sicer od 16. marca do 22. septembra 2024. Javno odprtje razstave bo v soboto, 16. marca 2024, in sicer na Glavnem trgu v Kamniku ob 10. uri. Prav tako bodo odprte tudi vse druge razstavne lokacije.

Vstopnice je možno kupiti v Arboretumu Volčji Potok in v TIC Kamnik. Posebnost te razstave je, da si z eno vstopnico lahko ogledate vse lokacije umetniškega dogodka DOBRE NOVICE!.

Še pred javno otvoritvijo si lahko brezplačno ogledate glasbeno vizualno suito DOBRE NOVICE! z Gašperjem Selkom (X.U.L.) in Maticem Sterletom že ta petek, 14.3.2024 ob 19. uri na Glavnem trgu v Kamniku. Tudi vse druge lokacije razstav bodo ta dan brezplačno odprte za javnost.

Več informacij o projektu DOBRE NOVICE! najdete na spletni strani: https://www.dobre-novice.art/ 

Avtor: Lara Peršl; Foto: Saša Obersnu

 

Tagi