Mednarodna razstava sodobne umetnosti: DOBRE NOVICE!

DOBRE NOVICE! je šestmesečni mednarodni umetniški dogodek, ki vzpostavlja ustvarjalni dialog med priznanim belgijskim umetnikom Williamom Sweetlovom, ki že več kot 50 let razstavlja po celem svetu, ter več kot dvajsetimi sodobnimi umetniki iz šestih držav. Projekt obsega številna prizorišča, od privlačnih postavitev monumentalnih skulptur v največjem botaničnem parku v Sloveniji, Arboretumu Volčji Potok, do razstav v galerijah in nekaterih presenetljivih lokacijah v srednjeveškem jedru Kamnika.

Umetniški dogodek DOBRE NOVICE! je ambiciozen projekt skupine partnerjev, ki jih druži interes predstavitve mednarodne sodobne umetnosti kot dopolnilo k temu, kar mesto Kamnik z bogato kulturno zgodovino, ohranjeno dediščino in dih jemajočim naravnim alpskim okoljem obiskovalcem že ponuja.

Gostitelj otvoritvenega dogodka Aleš Ocepek, direktor zavoda Arboretum Volčji Potok, je v pozdravnem nagovoru predvsem poudaril: «Razstava v Arboretumu Volčjem Potoku je del celotne razstave sodobne umetnosti oziroma celotnega projekta DOBRE NOVICE! V Kamniku. Sodelovanje med Arboretumom in mestom Kamnik je bilo prej velik izziv, po tako dolgem času dela v Arboretumu mi je tako v posebno čast, da lahko udejanjimo skupaj z mestom to kvalitetno, odmevno in lepo razstavo. Tako smo se odločili, da mogoče presenetljivo močnega umetnika Williama Sweetlova, katerega velike kričeče skulpture sicer lahko izgledajo kot predimenzionirane igrače kričečih barv, pri katerih se živali v škornjih s plastenkami vode na hrbtih borijo za preživetje v prenatrpanem svetu – vendar njegove skulpture nas opozarjajo naj končno rešimo naš skupni planet pred nami samimi – pred uničenjem. Opozarjajo nas na hitre podnebne spremembe, pomanjkanje pitne vode in popolno uničenju sveta v katerem bivamo, če se ne bomo kmalu zavedali in popravili svoje početje.« Zbrane je povabil, da se po vodeni razstavi v parku odpravijo tudi na vse lokacije razstav v mestu Kamnik – Medobčinski muzej Kamnik, Galerija Miha Maleš, Galerija Prečna in Galerija Dika.

Aleš Ocepek; foto arhiv: Občina Kamnik

Matej Slapar, župan občine Kamnik: “Iskreno verjamem, da bo mednarodna razstava DOBRE NOVICE! pritegnila pozornost lokalnih in mednarodnih medijev ter javnosti v Sloveniji in tujini. Kamnik se bo tako postavil na zemljevid svetovne sodobne umetnosti in postal nepogrešljiva destinacija za vse ljubitelje umetnosti. Okvirje kamniške občine je tako projekt presegel že s podporo veleposlaništva Združenih držav Amerike v Sloveniji, Slovenske turistične organizacije in Turizma Ljubljana.”

Matej Slapar; foto arhiv: Občina Kamnik

Victor Kastelic, umetnik in glavni koordinator vseh umetnikov ambicioznega projekta DOBRE NOVICE! je med drugim povedal, da se je med čudovitimi ljudmi od vsega začetka počutil izjemno dobrodošlega v Kamniku in Sloveniji. Povedal je, da ima slovenske korenine in se je pošalil, da ga je po vsej verjetnosti v Slovenijo pripeljala tudi genetika. Njegovo novo identiteto – kot Američana slovenskih korenin, ki živi in umetniško ustvarja v Torinu v Italiji, pa vsekakor definira Evropa. »Danes je zelo pomemben dan za projekt DOBRE NOVICE!, ki dokazuje, povezuje in združuje vrednote kot so prijateljstvo, kulturo in gostoljubnost,« je povzel Kastelic.

Victor Kastelic; foto arhiv: Občina Kamnik

Belgijski umetnik William Sweetlove, ki s svojo umetnostjo že 50 let opominja svet o pomembnosti trajnostnega ravnanja in skrbi za pitno vodo, je osebno predstavil svoja umetniška dela in strnil njihova sporočila svetu: «Ogromne skulpture živali, pa tudi zelenjave, sem razstavljal že v preteklosti po različnih koncih sveta. Moje osnovno sporočilo ni le pokazati žival, ampak je žival sama po sebi že sporočilo. Vsaka žival, ki jo boste videli, pa tudi ogromna zelenjava, cvetače, čebule, s seboj nosi zgodbo in razstavljam jih zato, da opozarjam na okoljske probleme. V Kamniku, tukaj, kjer smo, teh problemov še nimate in upam, da bo tako ostalo za večno, tudi čez 2000 let. Počaščen sem, da sem danes tukaj z vami.

William Sweetlove; foto arhiv: Občina Kamnik

Med umetniki, ki razstavljajo v projektu DOBRE NOVICE! so tudi tri slovenke.

NINA KOŽELJ je profesionalna umetnica (1985). Deluje na področju grafike, kiparstva in prostorskih postavitev. Po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani se je leta 2005 vpisala na študij likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani. Med letoma 2007 in 2010 je bila asistentka prof. Mirku Bratuši kot demonstratorka za keramiko, med letoma 2009 in 2011 pa je bila tudi asistentka demonstratorka za grafiko pri profesorju Črtomirju Frelihu. Od leta 2010 poučuje in vodi delavnice kiparstva in grafike za odrasle v ArtCentru Ljubljana. Za njen opus so značilni vsebinsko jasni, konkretni in pogosto humorni kiparski objekti z nedvoumnim likovnim motivom. Njeno likovno govorico pogosto narekuje izbira materiala in tehnike. V preteklih letih je imela številne skupinske in samostojne razstave doma in v tujini. Leta 2011 je zastopala Slovenijo na XVI. Nemškem mednarodnem grafičnem trienalu v Frechnu, leta 2016 je sodelovala na trienalu sodobne slovenske umetnosti U3 v Moderni galeriji. Leta 2010 je prejela štipendijo švicarske fundacije Vordemberge-Gildewart, leta 2021 nagrado za mladega avtorja Etike(te) ter leta 2023 nagrado Majski salon za mladega avtorja. Živi in dela v Stahovici pri Kamniku.

IRA MARUŠIČ je rojena 1989 v Kopru.  Po končani gimnaziji »Ginnasio Gian Rinaldo Carli« (2008) se je vpisala na »Accademio di Belle Arti di Venezia«, kjer je leta 2012 diplomirala s tezo »Il cuore nell’arte e nella medicina – Srce v umetnosti in medicini« pri profesorjih Carlu di Racu in Eleni Ribero. Podiplomski študij je nadaljevala v Benetkah in leta 2015 magistrirala iz slikarstva pri profesorjih Carlu di Racu in Aldu Grazziju s tezo »Il tempo e l’arte – Čas in umetnost«. Živi in dela v Kopru. » Živim in delam ob morju, ki je del mojega vsakdanjika. V skrbi za okolje, ki ga želimo čim dlje ohraniti čimbolj neokrnjenega tudi za bodoče generacije, je naravno, da se me morje dotakne kot subjekt, ki ga moramo varovati. Tako je nastal cikel podvodnih slik.»

TINA KONEC je iz slikarstva diplomirala leta 2015 na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, kjer je leta 2019 zaključila še magistrski študij slikarstva. Na isti ustanovi je trenutno vpisana na doktorski študij humanistike in družboslovja. Razstavljala je na več samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Za svoje delo je prejela študentsko Prešernovo nagrado za slikarstvo (2019), prvo nagrado grand prix na mednarodnem slikarskem Ex-temporu Piran (2018) in dvakrat prvo nagrado na mednarodnem slikarskem Ex-temporu v Grožnjanu (2018 in 2021). Redno se udeležuje umetniških rezidenc, njena dela pa so uvrščena v več galerijskih zbirk, med njimi v zbirko Umetnostne galerije Maribor in Obalnih galerij Piran. Živi in ustvarja v Ljubljani.

“Temelj mojega kreativnega procesa je že več let risba. Serija Dualizem lepega nastopa v dveh delih – kot risbe in kot printi, izvedeni po logiki lentikularnega tiska. V seriji petih del prepletam po dve podobi hkrati, obe podobi simbolizirata nasprotujoče si pojme. Ob bok vejicam sem postavila plastične odpadke, ki so upodobljeni kot visoko estetizirani objekti, že skoraj kot relikti. Način gledanja serije Dualizem lepega sili gledalca, da delo ne gleda zgolj frontalno, temveč tudi s strani, kar narekuje idejo o spremembi zornega kota in načina razmišljanja v reševanju okoljske problematike.”

Preostali sodelujoči umetniki: Victor Kastelic (ZDA/ITA), Daniele Galliano (ITA), Pierluigi Pusole (ITA), Sergio Cascavilla (ITA), Bart Ramakers (BEL), Garret Speirs (ZDA), Elke Warth (GER), Francesco Di Lernia (ITA), Mark Brest van Kempen (ZDA), Carel Pieter Brest van Kempen (ZDA), Raja Khairallah(LBN/ITA), Bartolomeo Migliore (ITA), Tazio Kastelic (ZDA/ITA), Zjos Meyvis (BEL), Federico Caputo (ITA), Enrico T. De Paris (ITA), Ginny Speirs (ZDA), Philippe Badert (BEL), Paolo Cassarà (ITA), Bodil Fox (ZDA), Larnie Fox (ZDA).

LOKACIJE

ARBORETUM VOLČJI POTOK
Volčji Potok 3, 1235 Radomlje
PON-NED: 8.00 – 18.00

ZAPRICE CASTLE MUSEUM
Muzejska pot 3, 1241 Kamnik
TOR-SOB: 10.00 – 18.00
NED, PON & PRAZNIKI: Zaprto

GALERIJA MIHA MALEŠ
Glavni trg 2, 1241 Kamnik
TOR-SOB: 10.00 – 18.00
NED, PON & PRAZNIKI: Zaprto

GALERIJA DIKA
Maistrova ulica 14, 1241 Kamnik
PET: 18.00 – 21.00
SOB, NED & PRAZNIKI: 9.00 – 17.00

GALERIJA PREČNA
Prečna ulica 1, 1241 Kamnik
PET: 18.00 – 21.00
SOB, NED & PRAZNIKI: 9.00 – 17.00

VSTOPNICE

Odrasli: 13€
Upokojenci, dijaki, študenti: 10€
Osnovnošolski otroci: 7€
Družinska vstopnica*: 30€

Ena vstopnica velja za vse lokacije umetniškega dogodka DOBRE NOVICE!:  Arboretum Volčji Potok & Arboretum Art Center, Galerija Miha Maleš, Medobčinski muzej v gradu Zaprice, Galerija Dika, Galerija Prečna.

Vsaka vstopnica velja za en vstop na vsako lokacijo umetniškega dogodka DOBRE NOVICE! v času odprtja razstave med 16. marcem in 22. septembrom 2024. Različne razstavne lokacije je mogoče obiskati ob različnih dnevih.

* Družinska vstopnica velja za eno ali dve odrasli osebi in vključuje osnovnošolske otroke ter otroke od dopolnjenega 3. leta dalje (skupaj največ 5 otrok)

Več o aktualnem dogajanju lahko spremljate na Facebook profilu DOBRENOVICE.art

Foto galerija: Mateja Račevski

Tagi