Med nebom in zemljo

2. del korona opusa akademske slikarke Vere Terstenjak

»Spomini so nekaj, kar smo shranili za pozneje,« pravi domžalska akademska slikarka Vera Terstenjak  na srečanju ob njenih novih likovnih delih, ki jih je za nas razstavila na vrtu in v kletni galeriji svoje hiše.  V tem korona času so slikarska dela, ki jih moramo videti in občutiti, nastajala celo obdobje osame in trepetanja, v ateljeju Vere Terstenjak. Tako je v lanskem zaprtju države zaradi korona krize ustvarila dvanajst čudovitih velikih likovnih del, v jesensko zimskem zaprtju pa je Vera ustvarila novih dvanajst velikih likovnih del, ki naravnost bodejo v oči. Na likovnih delih so naslikane tudi drobne stvari, ki jih je umetnica videvala v svojem vrtu ter jih je umestila na slikarska platna.  

Likovna dela si je ogledal tudi Jurij Smole, akademski kipar, ki vodi dogodke v Galeriji Domžale in je bil nad njimi zelo navdušen. Zato sta se z veliko domžalsko umetnico dogovorila, da bo prva jesenska razstava v Galeriji Domžale njena. Na ogled bodo likovna dela iz korona opusa 2020/2021. To je štiriindvajset velikih likovnih platen, umetnica Terstenjakova pa je pridodala, da ima toliko navdiha, da bo do razstave sigurno nastalo še kako likovno delo.

Jurij Smole je ob ogledu Verinega korona opusa dejal: »Izkušnja, ki bi jo rad delil z vami je magična in sile, ki se vzpostavljajo ob postavitvi slik – na katere ogled Vas vabim, so srčne, nežne in eterične. Najverjetneje prav zato, ker nas je doletela virusna histerija in posledično osamitev vsakega od nas na naš intimen in zožen domač prostor, se je v marsikom tudi kaj premaknilo. Premaknilo v smislu notranjega vpogleda in seveda tudi pogleda na stanje stvari in duha med nami. Pogrešali smo druženje, tople besede prijateljev, iskrenih doživetij v našem okolju in še veliko tistega kar je bilo pred tem samoumevno. V drug čas – čas po – vstopamo z novimi koraki in z novimi močmi; če bomo odprli še srce za najtanjša občutja in lepoto, se nadejajmo nove kvalitete bivanja. In tu vstopijo slike.«   

To kar je nastalo pri Veri Terstenjak po lanski razstavi je najboljše, kar se umetniku lahko zgodi: Skozi ustvarjalnost doseže ravnovesje v sebi, motivi in kompozicije so se spremenili do te mere, da kažejo samo še čistost in popolno zlitje z duhovnim prostorom.

Zato se v začetku septembra pripravite na izjemno duhovno izkušnjo ob kontemplaciji Verinih slik, zelo močno je!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video; Miro Pivar

Tagi