Mavrica gostuje v KUD Jarem s foto razstavo “Ob ptičjem strašilu”

Na povabilo Kulturno umetniškega društva Jarem z Zavrha pod Šmarno goro je FKVK Mavrica postavila 41 fotografij s fotografske delavnice za mlade »Ob ptičjem strašilu« v avgustu lani. Odprtje razstave in projekcija treh filmov je potekalo v torek, 6. 3. 2023, v rojstni hiši Jakoba Aljaža.

Dogodek je odprl Roman Veras, predsednik KUD Jarem, Mavrico in njeno več kot 50-letno delo je v pozdravnem nagovoru poredstavila Mirjana Kavčič.

Prireditev je vodila Binca Lomšek, vodja foto sekcije Mavrice. Na kratko je predstavila organizacijo foto delavnic, ki so namenjene predvsem mladim in povabila k besedi snovalca, glavnega organizatorja in odličnega animatorja zgodb naših prednikov, Petra Rojca, da je spregovoril o vtisih z delavnic.

K besedi je bil povabljen Gregor Meglič, ki je spregovoril o dologoletnem sodelovanju z Vlastjo Simončičem in njegovem pomembnem delu novinarja, pa tudi pri širjenju fotografije med mladimi. Nato je zavrtel film »Naš učitelj in prijatelj Vlastja«, film »Foto bus z Vlastjo« in nazadnje še video s foto delavnice »Ob ptičjem strašilu«.

Binca je nato povzela nekaj vtisov z delavnice in povedala, da je v Mavrici velika pozornost namenjena predvsem mladim. V dveh sobah teče živahno dogajanje s fotografij, družbo jim delata dve originalni strašili. Vidi se, kako so mladi uživali v pripravah na izdelavo ptičjega strašila. Žarečih obrazov so se ob izdelavi strašila tako zabavali, da so skoraj pozabili na fotografiranje.

Medgeneracijsko druženje mladih in starih, neizkušenih in izkušenih fotografov je odlično uspelo. Pa naj še kdo reče, da mlade zanimajo le ekrani…

Nato je prebrala pismo, ki ga je znana zbirateljica ljudskega izročila gospa Dušica Kunaver namenila po prvi postavitvi te razstave.

»Ogledala sem si vaš video o tem dogodku in sem bila – kot stara učiteljica – navdušena nad vašim delom.
Srečni in nasmejani obrazi otrok na videu govorijo, kako zelo krasnega dela ste se lotili – mladini prenašate stare ljudske dragocenosti in to na način, ki je za mladino sprejemljiv, dostopen, zabaven, prijeten ….
Že vsa leta, odkar obstoja vaš klub, opravljate nadvse dragoceno delo -dokumentirate in arhivirate na fotografijah in filmih dragocene bisere naše bogate starosvetnosti. To vaše delo bo bogatilo še mnoge rodove za nami.«

Avtor: Binca Lomšek; Foto: Iztok Končina

Tagi