“Ljubezen do trajnostne mobilnosti” – razstava likovnih del otrok iz rejniških družin

Rotarijstvo so leta 1996 v Domžale prinesli člani ljubljanskega kluba, ki so bili na različne načine povezani z domžalskim področjem. Okrog njih se je kmalu zbrala »tovarišija«, ki še danes po svojih najboljših močeh poskuša živeti in širiti rotarijska načela. Charter so doživeli leta 1998. Rotary klub Domžale danes deluje na območju upravne enote Domžale, sedež pa ima v Domžalah.

Domžalski prostor je znan po rejništvu, po otrocih, ki jih je usoda v najbolj občutljivih letih iztrgala iz njihovih družin in jih presadila v tuje okolje. Vsako leto jim Rotaryjci priredijo Miklavžev večer z igrico in obdarovanjem. Poleti jim pomagajo pri letovanju na morju, občasno pa s podporo inštrukcij tistim, ki v šoli iz različnih razlogov ne morejo slediti tempu, ki dandanašnji prežema tudi že učne obveznosti. Veliko njihove pomoči je usmerjene predvsem otrokom, zato je vodilo Rotary kluba: »Otroci so naše bogastvo – pomagajmo pomoči potrebnim.«

Na lanskem Miklavževanju so se z otroki iz rejniških družin dogovorili, da bi narisali in pobarvali nekaj slik za natečaj na temo »Ljubezen do trajnostne mobilnosti«. Tako so v Rotary klubu prejeli 27 risb, ki sedaj krasijo stene hotela Ambient v Domžalah in sicer ob recepciji ter ob stopniščih, ki vodijo v zgornja nadstropja.

Odprtje razstave je potekalo ob prihajajočem svetovnem dnevu Zemlje, v četrtek, 20. aprila 2023, na razstavi pa se je zbrala pestra družina otrok iz rejniških družin z rejniki in Rotaryci. Med njimi so se odprtja razstave udeležili Josip Tartara, predsednik Rotary kluba Domžale, Viktorija Vehovec, Helena Mazi Golob, ki je povezovala program, Martina Oražem, idejna vodja natečaja »Ljubezen do trajnostne mobilnosti«. V kulturnem programu so z glasbenimi točkami in deklamacijami nastopili otroci iz rejniških družin, pa tudi predsednik domžalskega Rotary kluba je zabrenkal na kitaro ter tako otroškim pesmim, ki so jih zapeli vsi skupaj, pridodal zvoke instrumenta.

Ob koncu so vse otroke, ki so naredili risbice, nagradili. Vse udeležene na natečaju pa bodo popeljali na izlet v Kamnik. Knjige, ki jih je v trajno last prejel vsak otrok, je poklonil Hofer. Sledil jer ogled razstave ter druženje ob sladkih dobrotah in soku ter klepetu in spoznavanju družin.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi