Lesene igrače skozi čas

Lesene igrače so naravne igrače. Lesene igrače so zakon. Otroci lesene igrače obožujejo. Starši tudi, saj so bolj prijetne in obstojnejše. Prihajajoči praznični dnevi nam prinašajo ponovni razmislek o pomembnosti igrač in njihovem vplivu na otroke dandanes. O pravi igrači govorimo takrat, ko vzbudi otrokovo radovednost ter spodbuja domišljijo in ustvarjalni navdih. Les poznamo vsi. Les je iz dreves, iz lesa so hiše, pohištvo, glasbila in še mnogo tega, tudi igrače. Že ves čas. Nekoč so bile med otroki priljubljene punčke, lesene kocke, vlaki, žoge, leseni gugalniki v obliki konjičkov … Igra je stara toliko kot človeštvo, prav tako pa tudi igrače. Kako so igrače izgledale včasih, ko so bili otroci naši starši ali stari starši, pa razkriva odlična razstava starih igrač iz potujočega muzeja lesenih igrač.

V goste v Menačenkovo domačijo v Domžale je prišel potujoči muzej lesenih igrač zbiratelja dr. Mohorja Demšarja, ki v igračah kot dolgoletni waldorfski učitelj ni našel le svojega poklica, temveč tudi poslanstvo. Razstavo, ki nosi naslov Lesene igrače skozi čas, so odprli v torek, 7. decembra 2021. Na odprtju razstave je potekal tudi pogovor z zbirateljem dr. Mohorjem Demšarjem, ki ga je vodila Katarina Rus Krušelj, višja kustosinja. Odprtje razstave in zanimiv pogovor si lahko ogledate v zgornjem videu. Razstava je vredna ogleda, zato otroci, le pocukajte svoje starše za rokav in si skupaj oglejte zanimivo zbirko lesenih otroških igrač, nekaterih še iz časa Franceta Prešerna, večinoma pa stare več kot stoletje.

Človek je popoln samo takrat, ko se igra. (Friedrich Schiller). Tega reka se drži tudi dr. Mohor Demšar. Pogled skozi zgodovino igrač in iger namreč prinaša misel, da se njihov princip ni dosti spremenil, razen v materialu in načinu izdelave in seveda v obstojnosti. Spremenil pa se je prosti čas za igranje, saj ga je bilo na voljo manj kot danes, in spremenila se je tudi količina igrač, ki je bila nekdaj bolj izjema kot pravilo; sploh pa so bile očitne razlike v igri in igračah kmečkih ali mestnih otrok. Nekdaj je bilo veliko vstavljank, gugalnikov, avtomobilčkov, vozičkov za hojo in igrač na vrvici.

Kot odličen poznavalec njihovega zgodovinskega razvoja je tudi glasnik tako imenovanih dobrih igrač, ki podpirajo zdrav razvoj otrok. Tako se v zbirki, ki je razstavljena v dveh sobah Menačenkove domačije, nahaja dvesto kosov igrač iz vsega sveta v časovnem razponu od nekaj desetletij do dvesto let. Stari leseni konjički, vrtavke, možički kopitljački, lutke, hiške in živali prinašajo veliko več kot le nostalgičen pogled na igrače in igro naših babic in dedkov. Razstava Lesene igrače skozi čas nam predstavlja tudi pomemben del kulturne dediščine preteklosti ter zavedanje o njenem ohranjanju kot tudi dragocen pedagoški vidik na razvoj igrač in igralne kulture otrok skozi čas. Otroci, spomnite svoje starše, če imajo kakšne slike iz svojih mladih let, naj vam jih pokažejo, s čim so se takrat igrali. V Menačenkovi domačiji je kar nekaj starih fotografij Domžalcev, ki so jih prispevali za to razstavo, na njih so pa darovalci fotografij slikani z starimi igračami v mladih letih. Zanimivo, da se meseca decembra kar nekaj otrok posveča predvsem starim igračam, igračam naših dedkov in babic. Otroci, doma se pogovarjajte s starimi starši o njihovih igračah. Pridite skupaj z dedki in babicami na ogled razstave. Izvedeli boste veliko zanimivih stvari, stari starši pa se bodo ob pogledu nanje spominjali svojih otroških dni.

Postavitev razstave sta izvedla dr. Mohor Demšar ter zunanji sodelavec Menačenkove domačije, Roman Kos.

Razstava bo na ogled do 22. januarja: od torka do petka od 10. do 12. ure ter od 17. do 19. ure, ob sobotah od 10. do 12. ure, prazniki zaprto.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi