Klekljarska razstava “Mimo čipke skoz’ okence”

Društvo Lipa, Univerzo za tretje življenjsko obdobje Domžale obiskujejo slušatelji iz Domžal in okoliških občin. Z nadgradnjo in bogatenjem svojega znanja, pa se želijo predstaviti tudi v svojih krajih, zato Društvo Lipa z največjim veseljem, organizira razstave v knjižnicah, kulturnih domovih ter drugih ustanovah, kjer si obiskovalci lahko ogledajo prave umetnine, nastale s srcem in predanostjo v jeseni življenja. Zelo radi razstavljajo v občinah, od koder prihajajo na študijske krožke slušatelji. Tako se velikokrat dogovorijo z krajevnimi knjižnicami, da jim odstopijo nekaj prostora, kjer si lahko obiskovalci knjižnic, ko pridejo po čtivo, ogledajo njihove ročne umetnine slušateljev. Veliko slušateljev se je namreč odločilo, da se vključijo v Univerzo za tretje življenjsko obdobje, ravno po ogledu razstavljenih del slušateljev univerze.

V torek, 21. julija 2021, je klekljarska skupina Slamce Društva Lipa Domžale v Krajevni Knjižnici Ihan postavila na ogled svoja klekljarska dela. Vse nezavedno ali zavedno, kar v mladosti ni bilo časa ali možnosti uresničiti, se zrcali v čudovitih izdelkih klekljaric. Čipka je nežna kot dih, stkana iz tisočerih niti, ki poveže misli, ustvari podobo in ji vdihne življenje. Preplet slike in čipke je tako v simfoniji narave še nekaj več. Mentorica klekljaric je Marija Rupert.

Tokrat so se klekljarice odločile, da pogledajo skozi majhno okence, vanj pa postavijo, kar bi si želele večkrat videti: vnučkine prve korake in nasmeh, ki lepša dni; očetov avtoportret ali mater v mladih letih; kraj, kjer jim je bilo lepo, ali bi ga želele obiskati; ali pa sončni zahod v vsej svoji barvitosti, barka na morju, slovenski kozolec na travniku, ki se zaključi z ozadjem veličastnih gora, poševni stolp v Pizzi. Seveda pa pogled skozi okno ne bi bil pravi, če ga ne bi krasile čipke. Zato vas vabimo, da si ogledate njihova s čipko okrašena okenca v Krajevni knjižnici Ihan.

Ko se človek upokoji, začnejo na plan prihajati potlačeni talenti. Šolanje, poklic, otroci, mladina in kar naenkrat je človek zrel za upokojitev. Ostane mu več časa in da bi ta čas zapolnil, začne doma kaj brkljati, nazadnje pa se odloči za Društvo Lipa Domžale, kjer lahko svoj potlačeni talent razvije na polno ob odličnih mentorjih, ki poučujejo različne dejavnosti. Pravijo, da je talent položen v zibelko. In nikoli ni prepozno, da ga uresničiš. Zato velik poklon vsem, ki so v jeseni življenja obudili svoje skrite želje, našli neodkrite talente v sebi in vsem nam bogatijo in lepšajo dni s svojimi umetninami.

Avtor: Miro Pivar: Foto, video: Miro Pivar

Tagi