Kipi za vsakdanjo rabo avtorja Tomaža Furlana v Galeriji Domžale

Z uvodno razstavo kipov za vsakdanjo rabo avtorja Tomaža Furlana, za katero lahko rečemo, da je na prvi vtis nenavadna, vendar ima globok pomen, saj z razstavljenimi kipi, ki so izpovedne narave in vzpostavljajo dialog z nami samimi, se je v četrtek, 15. oktobra 2015, v Galeriji Domžale začela nova sezona razstav. Tokratna razstava je po besedah akademskega kiparja Jurija Smoleta rdeča nit, kaj vse se bo v novi sezoni dogajalo v Galeriji Domžale.

Navdušenje nad tehničnimi pridobitvami človeštva je vsak dan večje, tudi v umetnosti. Ljudje vseh starosti se nalezljivo čudimo stvarem, ki delujejo ali nekaj opravljajo z nami in namesto nas; prav to čudenje, zanimanje in očaranost lahko delimo s kipi – napravami kiparja Tomaža Furlana. Posebnost njegovih naprav je, da delujejo samo v povezavi z uporabnikom in opazovalcem: ozemljujejo nenavadna opravila z običajnimi predmeti. Skratka gre za stroje in naprave za vsakdanjo rabo, umetniško izpovedne narave.

Materiali, s katerimi Tomaž izdeluje te naprave, so preprosti in vsakdanji: les in njegovi kompoziti, železo in poliuretanska pena. Njihova simbolika se giba med naravnostjo in toplino lesa; trdoto, žilavostjo in nosilnostjo železa ter mehkobo, vpojnostjo in elastičnostjo pene.

Razstavljene kipe za vsakdanjo rabo Tomaža Furlana je predstavil akademski kipar Jurij Smole.

»S temi lastnostmi Tomaž zaobjame funkcionalnost svojih kipov – strojev in naprav, ki potrebujejo človeški pogon in posebno idejo delovanja. Njegovi kipi delujejo kot povabila v skrivnostno menažerijo dogodkov iz sanj, a nas že v naslednjem trenutku postavijo v vsakdan; celo v rutino, kjer se ne sprašujemo več o vzroku in delovanju. Prav tu je Tomažev zapik: kjer nas večina prezre večplastnost in pomen dejanj in stvari, ki nas obkrožajo, se njemu odpre polje resničnosti na igriv, zafrkantski, porogljiv in skrajno resen način. Resnično mu lahko zavidamo njegovo umetnost: večino igrač za vse generacije si po navadi nujno kupimo in prej ali slej pozabimo; pred nami pa je posebna, avtorska linija, ki nas s svojo prezenco nenehno sprašuje«, o avtorjevem ustvarjanju pravi Jurij Smole.

Vhod med tehnične pridobitve človeštva, ki so upodobljena umetniško.

Ker je bil avtor kipov za vsakdanjo rabo v času odprtja razstave v tujini, je obiskovalce o razstavljenih kipih podrobno seznanil Jurij Smole. Preizkusili pa so jih tudi praktično, kar si lahko ogledate v zgornjem videu.

Tomaž Furlan, letnik 1978, je doštudiral kiparstvo na ljubljanski ALUO in svojo samostojno pot začel doma v Škofji Loki. Atelje je kmalu preselil na Metelkovo in se zelo uspešno predstavlja z video deli in kipi v trajnem projektu WEAR, za katerega je bil nagrajen z nagrado OHO ter nagrado ISCP za mlade umetnike. V času svojega ustvarjanja je imel že številne samostojne razstave doma in v tujini, sodeloval pa je tudi na mnogih skupinskih razstavah.

Zanimivo razstavo kipov za vsakdanjo rabo Tomaža Furlana si v Galeriji Domžale lahko ogledate do 29. oktobra 2015.

Avtor: Miha Ulčar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi