Jaz, sredozemski potepuh – fotografska razstava Anje Kosmač

To je Anja Kosmač s svojo drugo samostojno fotografsko razstavo v Kulturnem domu Radomlje z naslovom »Jaz, sredozemski potepuh«.

Že kot osnovnošolko jo je prevzela fotografija, ko je skupaj z očetom Mihaelom Kosmačem ustvarjala svoje prve korake s fotoaparatom v roki. Zelo rada se je udeležila počitniških foto delavnic v Mavrici, saj so bile namenjene mladim in vsebinsko zelo zanimive zanje. Sodelovala je na društvenih preglednih razstavah in bila s svojimi odličnimi fotografijami takoj opažena. V gimnaziji se je precej ukvarjala s fotografijo, sodelovala je tudi v novinarski skupini Press, kjer je bila s skupino zelo uspešna tudi pri virtualni razstavi fotografij in poezije. Sodelovala je tudi kot fotografinja na projektu Erasmus+ v Turčiji, skratka bila je zelo aktivna ter postala prva fotografinja Gimnazije Rudolfa Maistra v Kamniku, kjer prostore šole še danes krasi njena razstava Kamniški obrazi prihodnosti. Pričela je pošiljati svoje fotografije na natečaje Centra za mlade Domžale, kjer je dosegala odlične uspehe, saj je vsako leto prejemala diplome in nagrade. Svoja dela je prijavljala tudi na natečaje Fotografske zveze Slovenije (FZS), kjer je s sprejetimi in nagrajenimi deli dosegla dovolj točk, da si je prislužila naziv Fotograf 2. razreda FZS, trenutno pa čaka na razsodbo vloge za naziv Fotograf 1. razreda. Njeno nadarjeno fotografsko oko so opazili tudi v tujini; prejela je diplomo na VIII. mednarodnem fotografskem salonu Plovdiv ter prispevala h kolekciji 10 fotografij slovenskih mladih fotografov, ki je leta 2021 zmagala na FIAP-ovem 40. mladinskem bienalu v Belgiji. Trenutno se bolj posveča 3. letniku študija fizioterapije na Zdravstveni fakulteti, zato ji časa za vse interesne dejavnosti malo primanjkuje.

Njene fotografije pritegnejo pogled, ga zadržijo in ne potrebujejo komentarja, takoj zaznamo njeno zgodbo. V Mavrici si želimo, da bi lahko več časa posvetila fotografiji, predvsem vzgoji mladih fotografov in svoje znanje prenašala na mlajše člane… morda čez leto ali dve, ko bo študij zaključen.

Sama je o razstavljenih fotografijah zapisala takole:

»Slan morski zrak, topli sončni žarki, sproščeno vzdušje, “carpe diem” kultura, sporazumevanje, ki več ali manj temelji na kriljenju rok … vse to me je v zadnjem letu in pol vabilo v objem Sredozemskih polotokov; Iberskega in Apeninskega. Ker nobeno potovanje ni popolno brez mojega zvestega kompanjona; fotoaparata, sem se poleg spominov in barve vrnila tudi z malim morjem slik, ki jih bo, vsaj v določeni meri, možnost videti na razstavi. Pot me je zanesla v sončno Apulijo na jugu Italije, v mesteca kot so Bari, belo mesto Ostuni, Alberobello z značilnimi truliji in ljubitelji čilija; v 5. najmanjšo državo na svetu, San Marino, z glavnim mestom, ki kraljuje na vrhu njihove najvišje gore; Andaluzijo na jugu Španije, kjer se mešata arabska in španska kultura, svojo skodelico pa pristavi še veter, ki Španijo še bolj veličastno kot ljudje oblikuje po svoji volji; pot pa se je končala na Portugalskem, kjer sem izkusila vse; od velikega glavnega mesta Lizbone, najzahodnejšega rta Evrope, umetniških uličic Obidosa do ribičije Aveira.«

Predvajan je bil tudi video zapis potovanja po Skandinaviji vseh štirih fotografov družine Kosmač, nad katerim je bilo številno občinstvo zelo navdušeno. Mlada članica Neža ji je podarila šopek, ji čestitala in vprašala, če jo bo kaj naučila.

V imenu Mavrice hvala, Anja, za tvoje delo s fotoaparatom v roki, kjer si zelo uspešna in vzgled mlajšim, kako strast in vnema za fotografijo prineseta uspehe.

Zapisala: Binca Lomšek; Foto: Alojz Popelar

Tagi