Jaslice in slikarska razstava na Glavnem trgu v Kamniku

Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik je v petek, 18. decembra 2020, razveselil kamniške otroke in družine s postavitvijo zunanjih jaslic pod mentorstvom Simona Zormana na Glavnem trgu pred Turistično informativnim centrom, ki ostaja do nadaljnjega zaradi ukrepov zaprt. Zahvaljujemo se Arboretumu Volčji Potok za prečudovite girlande, s katerimi so njihove cvetličarke okrasile jaslice. Polega jaslic je Glavni trg bogatejši tudi za zunanjo razstavo slikarskih del našega lokalnega slikarja in ustvarjalca Dušana Sterleta, ki jo je postavila ekipa Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik. Kamniški poznani umetnik Dušan Sterle je s čopičem ujel zimsko tematiko našega Kamnika, ki jo s ponosom postavljamo na ogled Kamničankam in Kamničanom. Tudi na Šutni si še vedno lahko ogledate zunanjo razstavo zimskih fotografij kamniških biserov v ledenem objemu zime ter živahne foto utrinke iz preteklih decembrskih dogodkov v organizaciji Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik.

Prvotna želja in plan organizatorja so bili, da od srede do konca decembra na Šutni postavijo lično okrašene lesene hiške za stojnično prodajo darilc in domače hrane ter pijače lokalnih ponudnikov, trgovcev in gostincev, kar bi popestrili še z vožnjami s kočijo po centru mesta. Na Glavnem trgu pa so namesto drsališča letos želeli postaviti jaslice. Ker so ukrepi preprečili prvotne želje in načrte, je od prvotne zamisli ukrepom vlade in priporočilom NIJZ ustrezala le postavitev zunanjih jaslic in zunanje razstave slikarskih del našega lokalnega slikarja in ustvarjalca Dušana Sterleta.

Jaslice spremljata božična zgodba, ki jo pripovedujeta Breda Podbrežnik, direktorica knjižnice KFBK in Rok Kosec, vodja mladinskih programov Mladinskega centra Kotlovnica, ter božična glasba, ki sprehajalcem pričara nekaj decembrskega vzdušja. Tako je Glavni trg zažarel v soju stoterih novoletnih lučk upanja ter se napolnil z božično zgodbo, ki govori o družini, dobroti posameznika in rojstvu. Rojstvu v novo leto, ki nam trka na vrata. Z ogledom jaslic bodo družinski sprehodi skozi praznično okrašeno mestno jedro Kamnika postali priložnost za pogovor z najmlajšimi člani naše družbe o vrednotah in pomembnosti družine – še posebno v teh časih.

V ZTŠKK menijo, da so jaslice, kot verski simbol krščanstva, v tradiciji našega naroda prerasle verski okvir, saj so skozi zgodovino dobile simbolični pomen za družino, pomoč sočloveku v stiski, prijateljstvu.

»S postavitvijo jaslic želimo ljudi povezati, bodriti, jim povrniti kanček veselja in prazničnega vzdušja ter jih s simboliko božične zgodbe spomniti na pomen družine. Ostanimo zdravi in optimistični, da prihajajo lepši in boljši časi,« je zaželel Franci Kramar, vršilec dolžnosti direktorja Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik.

Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik tradicionalno organizira in financira vrsto prireditev in dogodkov skozi vse leto – od pustnega karnevala, kulinaričnega festivala KUL petek, Dnevov narodnih noš in kulturne dediščine, številnih športnih in kulturnih prireditev ter dogodkov. Vsi dogodki, ki jih ZTŠKK financira ali sofinancira iz občinskih proračunskih sredstev, so namenjeni za dvig kvalitete življenja občank in občanov Kamnika, ki dajo našemu mestu živahen utrip, življenje in veselje. V takšno mesto pa z veseljem pridejo tudi domači in tuji turisti ter se v Kamnik radi vračajo.

Avtorica: Nina Irt; Foto: Zavod za šport in kulturo Kamnik

Tagi