Iz spomina Kamniške Bistrice

Reke so skozi celotno človeško zgodovino zaznamovale in oblikovale življenje ljudi. Tega se zelo dobro zavedajo tudi v Zavodu REVIVO, v katerem osveščajo o pomenu rek in obujajo miselnost, da so reke dragocen vir življenja. Glavni cilj projekta je ozavestiti in aktivirati mlade k sodelovanju in spoštovanju narave ter njenih virov. Namen projekta je ozaveščanje lokalnega prebivalstva o trajnostnem skrbstvu za vode. S tem želijo narediti korak naprej v zavesti ljudi, da ohranjanje narave in rek ni naloga peščice strokovnjakov ali uradnikov, temveč odgovornost vsakega posameznika. Mladi so po njihovih izkušnjah zelo motivirani, da bi nekaj spremenili na tem področju, in si želijo vključevanja v tovrstne projekte.

V Galeriji Domžale je v četrtek, 26. maja 2022, potekalo odprtje prve od osmih razstav znotraj območja LAS za mesto in vas. Na prvi razstavi predstavljajo lokalno reko Kamniško Bistrico skozi zgodovino, saj prikazujejo, kako so živeli z rekami naši predniki in kako živimo z njo danes.

Razstavo so poimenovali »Iz spomina Kamniške Bistrice«, ta pa sovpada tudi s svetovnim dnevom rib selivk, ki smo ga praznovali 21. maja. Cilj postavljavcev razstave je, da obiščejo vsako sodelujočo občino in tako predstavijo celotno porečje Kamniške Bistrice, reke ki združuje ter s tem ozaveščajo o krčenju njenega prostora in posledicah, ki jih reka ima in jih bo imela za nas. Aktivnosti se izvajajo v okvirju projekta Tokovi prihodnosti, LAS za mesto in vas, naložbo pa financirajo Republika Slovenija, Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, Zavod REVIVO in AIA – Mladinski center Mengeš. Projekt se izvaja v okviru LAS za mesto in vas.

Odprtje razstave je vodil univ. dipl. soc. ped. Damjan Habe, razstave pa so se udeležili tudi Eva Horvat, mag. ekol. biod. raziskovalka, ki na Zavodu REVIVO pomaga pri uresničevanju idej, raziskav, projektov in delavnic,  Matjaž Šporar, predsednik DruštvaPeter Naglič, Pavel Pevec, ki je nastopal tudi v predstavitvenem videu, prijatelji Kamniške Bistrice ter nekaj učencev s starši, ki so sodelovali pri likovnih delih na temo naslova razstave.

Na več panojih s starimi zemljevidi in fotografijami je lepo prikazano, kako je bilo ob porečju Kamniške Bistrice nekoč in kako je danes. K arhivskemu delu, kako je bilo nekoč, je okoli osemdeset fotografij, ki jih je skozi objektiv ujel fotograf Peter Naglič, fotografije pa je odstopil in pripravil Nagličev vnuk Matjaž Šporar. Slednji je predsednik Društva Peter Naglič in ponosni skrbnik Nagličeve izjemne fotografske dediščine. Šporar je za naš portal povedal nekaj besedo o izjemni fotografski dokumentaciji reke Kamniške Bistrice, ki krasi razstavo. Več v zgornjem videu.

Enaindvajsetega maja praznujemo Svetovni dan rib selivk, ki poteka po celem svetu. Že tretje leto zapored so tudi učenci iz cele Slovenije pripravljali razstave, ki bi jih lahko uporabili kot zaščitni znak za praznovanje Dneva rib selivk. Učenci so se morali osredotočiti na ribe selivke dolgih in srednjih razdalj rek v Sloveniji. Ribe selivke, ki prebivajo v Sloveniji so; kečiga (Acipenser ruthenus), podust (Chondrostoma nasus), ogrica (Vimba vimba), jegulja (Anguilla anguilla) ter platnica (Rutilus virgo). Na razstavi v Galeriji Domžale je tako kar nekaj risbic učencev iz OŠ Bratov Letonja Šmartno ob Paki, OŠ Belokranjskega odreda Semič in OŠ Fokovci. Na natečaju »Pozabljena reka« in potujoče razstave »Iz spomina Kamniške Bistrice« pa so likovna dela posredovali učenci 7. in 8. razredov iz OŠ Rodica, OŠ Venclja Perka Domžale in OŠ Simona Jenka Smlednik. Te tri šole so sodelovale tudi v nagradnem likovnem natečaju z naslovom »Pozabljena reka«. Izbrali so dvanajst učencev, ki imajo razstavljene svoja likovna dela na razstavi v Galeriji Domžale, vseh dvanajst pa bo za nagrado septembra odšlo v Avstrijo na mladinsko zeleno konferenco (Erasmos+ program) in tam zastopali Slovenijo, kjer bodo podali zelene predloge na temo zaščite našega okolja na poudarkih na naše reke.

Odprtje 1. razstave »Iz spomina Kamniške Bistrice« v Galeriji Domžale so uspešno prestali! Obiščite razstavo, ki bo odprta do 9. junija in si oglejte kakšna je bila Kamniška Bistrica dobrih 100 let nazaj, kako mladi vidijo reke in kakšne risbice rib selivk so pripravili. Vabljeni!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi