Iz roda v rod: Nesnovna kulturna dediščina na Domžalskem v Slovenskem registru

Kulturno-zgodovinska razstava v Slamnikarskem muzeju

Izrednega pomena pri razumevanju in ohranjanju kulturne dediščine so njeni neotipljivi oziroma nesnovni elementi. To so različna znanja, spretnosti, šege, izročila, tudi družbeni odnosi in različna področja duhovne ustvarjalnosti, ki se prenašajo iz roda v rod. V letu, ko obeležujemo 20-letnico sprejetja Konvencije o varstvu nesnovne kulturne dediščine, ki jo je Unesco sprejel oktobra 2003 v Parizu, želijo v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah, pod okrilje katerega spadajo tudi Slamnikarski muzej, Galerija Domžale in Menačenkova domačija, opomniti ter predstaviti pomen varovanja nesnovne kulturne dediščine v lokalnem okolju. Na gostujoči razstavi Gorenjskega muzeja je v sodelovanju z domačimi društvi in posamezniki predstavljen izbor desetih enot nesnovne kulturne dediščine Domžal in okolice, ki je bila do leta 2023 vpisana v Register nesnovne kulturne dediščine ter predstavlja nabor neprekinjenih znanj tega območja.

Odprtje kulturno-zgodovinske razstave je v Slamnikarskem muzeju v Domžalah potekalo v sredo, 13. decembra 2023, odprtja pa so se poleg obiskovalcev udeležila tudi mag. Marjana Žibert, direktorica Gorenjskega muzeja Kranj, Matej Primožič, podžupan Občine Domžale. Razstavo sta predstavili dr. Ana Vrtovec Beno iz Gorenjskega muzeja Kranj ter Katarina Rus Krušelj, višja kustosinja v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale. Razstavo je postavil Roman Kos, za pogostitev pa je poskrbelo Turistično društvo Rača.

Na razstavi desetih enot nesnovne kulturne dediščine na Domžalskem ob panojih, na katerih je napisana in predstavljena domžalska kulturna dediščina, s predmeti sodelujejo: Čebelarstvo – Marjan Košak, Čebelarsko društvo Domžale; Godbeništvo – Kulturno društvo Godba Domžale; Izdelovanje papirnatih rož – Marija Radkovič in Sonja Beno, kreativna skupina MASSIM Domžale; Jasličarstvo – Marijan Vodnik iz Domžal; Klekljanje slovenske čipke – Klekljarska skupina SLAMICE iz Društva Lipa Domžale; Ljubiteljsko gledališče – Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan; Tradicionalno lončarstvo – Sabina Kremžar Pančur iz Komende; Slamnikarstvo – Slamnikarski muzej Domžale; Spuščanje gregorčkov – Gorenjski muzej in Menačenkova domačija Domžale; Vezenje – Neformalna skupina Vezilje iz Domžale.

Nekaj  pozdravnih besed je v uvodu spregovorila mag. Marjana Žibert, direktorica Gorenjskega muzeja Kranj, razstavo  sta predstavili dr. Ana Vrtovec Beno iz Gorenjskega muzeja Kranj ter Katarina Rus Krušelj, višja kustosinja v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale, razstavo pa je uradno odprl Matej Primožič, podžupan Občine Domžale.

Ob koncu predstavitve sta Marija Radkovič in Sonja Beno, članici kreativne skupine Massim, podarili šopek cvetja iz krep papirja dr. Ani Vrtovec Beno za razstavo, ki se je na njeno pobudo iz Kranja preselila v Domžale.

Soorganizatorja razstave v Slamnikarskem muzeju v Domžalah sta  Gorenjski muzej in Slamnikarski muzej.

Razstava bo v odpiralnem času muzeja na ogled do sobote, 29. 6. 2024.

Vabljeni, da si jo ogledate.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi