Igriva fotografska delavnica in razstava »Papirnati avijončki«

Igra je osnovna potreba vsakega otroka – tako je danes, tako je bilo tudi v preteklosti. Vendar pa so se igra in igrače nekoč vseeno razlikovale od današnjih. Ljudje smo družabna bitja in posebej igra je dosti bolj zanimiva s sovrstniki. To povedo otroci. Potrebno jim je dati le priložnost in jih naučiti ponovno se igrati skupaj.

Včasih je bila igra drugačna, ni bilo toliko igrač kot jih je danes. Igre naših babic in dedkov se bolj ali manj potapljajo v pozabo in občasno prihajajo  na dan… Nekoč so bile igre prilagojene ritmu dela in počitka. Otroci so se v glavnem igrali na paši, ob nedeljah in v zimskem času. Danes se igrajo otroci veliko manj, privlačijo  jih telefoni,  ekrani in moderne igrice na njih.

Predvsem mlajši otroci se najraje igrajo sami,  z brati in sestrami ter prijatelji oziroma z vrstniki  ali s starši. V nasprotju z današnjimi  otroci so se naše babice in dedki najraje igrali z brati in sestrami, prijatelji, sosedi… Naše babice in dedki pa so opozorili na igre, ki tonejo v pozabo, saj se jih otroci danes več ne igrajo. primer – Koze zbijat, kamenčkanje, zemljo krast…

Čarobna igra letenja, kjer papirnata letala plešejo v ritmu termodinamike in se prebijajo v nebo. Ta čudovit občutek čarobnosti letenja smo vnesli  tudi v  našo igro in zabeležili s fotoaparati. Vsi, mladi in stari, smo že sanjali, da bi leteli visoko, veličastno in da lahkotno jadramo po nebu…Prav gotovo poznate umetnost zlaganja papirčkov origami…. S papirnatimi avijončki doživimo občutek dvigovanja in letenja skozi nebesno modrino.  Poženi krila in otroško domišljijo visoko, čim višje…

Mavrica se že leta trudi privabiti mlade k aktivnostim v naravi in ustvarjanju s fotografijo. Zato poletne delavnice nameni starim običajem in igri na prostem. Prav s tem namenom smo se zbrali na sončen, vroč poletni dan  na zeleni trati ob Hujskem potoku pri Petru, ki je fotografsko delavnico Papirnati avijončki tudi vodil prav po otročje.. Še posebej razigrani so bili mladi, saj je njim ta delavnica tudi namenjena. A tudi starejši niso zaostajali, tako da smo  skupaj ustvarili igrivo zgodbo s papirnimi avijončki. Bilo nas je dober ducat, ki smo se v poletni vročini podili po travniku s fotoaparati ali pa telefoni in vneto pritiskali na sprožilce in še bolj vneto tekmovali, kateri avijonček bo letel višje. Mešana letalska ekadrilja, totalna zabava z avijončki in fotoaparati še posebej za mlade, tako na delavnici, kot na odprtju obeh razstav.

Tako je zgodba s poletne  delavnice »Papirnati avijončki« na razstavi v Kodrovi dvorani Kulturnega doma  Radomlje, odpfrtje je bilo 16. septrembra 2024. V galeriji Dom pa je na ogled razstava »Mlada Mavrica«, kjer so predstavljene  izbrane fotografije mladih članov našega društva. Obe razstavi  bosta  postavljeni do 10.novembra 2024, ko bo pripravljena letna pregledna klubska razstava, letos s tematiko »Most« in »Prosta«.

Avtor: Binca Lomšek; Foto: Iztok Končina

Tagi