»Igrarije …« Prva samostojna razstava Doris Natalije Križman

V Menačenkovi domačiji v Domžalah se s tematsko pestrim izborom likovnih del tokrat predstavlja študentka likovne pedagogike Doris Natalija Križman, nagrajena izbranka zadnjega likovnega natečaja Zgodba mojega mesta v Menačenkovi domačiji. Odprtje prve samostojne razstave mlade umetnice je bilo v torek, 6. januarja 2015.

»Pester izbor likovnih del, ki jih v Menačenkovi domačiiji predstavlja Doris Natalija Križman, pove, da gre za ustvarjalko s srcem in dušo, ki jo zanimajo vse smeri, tehnike in koncepti v umetnosti«, je ob predstavitvi umetnice na odprtju razstave povedala Katarina Rus Krušelj in dodala: »Je na začetku svoje umetniške poti, a v svojih delih odločno stremi k likovni dovršenosti in želi, da se gledalec poveže, poenoti in se najde v kateri od njenih umetnin.«

Doris Natalija Križman se največ ukvarja z risbo, v kateri najlažje eksperimentira in se izrazi. Tako se je preizkusila že v klasični, študijski risbi, v minimalistično zasnovani risbi, karikaturi in v njeni grafični izvedbi. Ker ji je že od nekdaj domač vonj lesa, je začela iskati globlji dialog z lesom in ga našla v povezavi z likovnim izražanjem. Da gre za vsestransko umetnico, so lahko obiskovalci na odprtju njene razstave tudi slišali, saj je izvrstna pevka v glasbeni skupini In Between, ki je nastopila v kulturnem programu.

Doris Natalija Križman
Doris Natalija Križman je rojena 8. oktobra 1991. Živi v Srednjih Jaršah pri Domžalah. Njeno zanimanje za ustvarjanje se je kazalo že od malih nog. Zaključila je Srednjo lesarsko šolo v Ljubljani. Trenutno se posveča študiju likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Mariboru, kjer obiskuje 4. letnik. Po končanem študiju namerava še naprej raziskovati v umetniški smeri.

V okviru študija je pod mentorstvom profesorjev skupaj z ostalimi študenti sodelovala na dveh različnih skupinskih razstavah/projektih. Njena ljubezen je tudi glasba, še posebno zanimiva se ji zdi povezava likovne in glasbene umetnosti. Je članica glasbene zasedbe In Between, kjer deluje kot vokalistka.

Razstavo si lahko ogledate do 26. januarja 2015.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miro Pivar; Video: Miro Pivar
Tagi