Idejne rešitve študentk Fakultete za dizajn: “Prostori za mlade v prihodnosti”

Center za mlade Domžale, Fakulteta za dizajn in občina Domžale so pripravili projekt v sklopu katerega so študentke tretjega letnika (izredni študij) Fakultete za dizajn, pripravile osnutke za novo podobo prostorov Centra za mlade Domžale. Odprtje razstave idejnih rešitev prenove je v Centru za mlade Domžale potekalo v četrtek, 15. septembra 2022.

Študenti Fakultete za dizajn so v letnem semestru, 2021/2022, pod mentorstvom višjega predavatelja Benjamina Hafnerja izdelovali konceptualne rešitve prenove Centra za mlade Domžale. Študenti so si tako sprva ogledali prostore Centra za mlade Domžale in naredili načrte, kako bi prostore lahko zasnovali, da bi bili ti le najbolj primerni za druženje mladih. Zaključena dela, ki vsebujejo idejne rešitve, pa sedaj predstavljajo na razstavi z naslovom »Prostori za mlade v prihodnosti«, v prostorih Centra za mlade Domžale.

Razstava je zelo zanimiva, saj ponazarja zamislili študentov za izgled prostorov, ki bi bili najbolj primerni za druženje mladih. Obiskovalci razstave so lahko iz prve roke slišali ideje, ki so se študentom utrnile ob pogledu na dosedanje prostore. Poleg Tikare Koleša, direktorice Centra za mlade Domžale in sodelavk, so se razstave udeležili podžupan Občine Domžale mag. Tomaž Deželak, dekanja Fakultete za dizajn prof. Nada Rožmanec Matičič, višji predavatelj Fakultete za dizajn in mentor študentom pri tem projektu Benjamin Hafner, mag. Renata Kosec, ki je zelo zaslužna za že tretjo razstavo študentov Fakultete za dizajn, nekaj študentk ter obiskovalcev.

Meta Plaznik iz CZM Domžale je v uvodu pozdravila vse prisotne, zatem pa predala besedo dekanji Fakultete za dizajn prof. Nadi Rožmanec Matičič, ki je orisala delo fakultete in izpostavila odlične rezultate, ki jih njihovi študentje dosegajo s svojimi kreacijami in dizajni za notranje in zunanje prostore: “Najprej bi se rada zahvalila Občini Domžale za povabilo, saj nas večkrat povabijo k sodelovanju pri adaptacijah, iskanju različnih rešitev, zahvala tudi Centru za mlade Domžale. Nam to zelo veliko pomeni. Ena izmed vizij in strategij Fakultete za dizajn je, če je le mogoče, da se študentje pri realizaciji, v ogledu realnih problemov, spopadajo s projektnimi rešitvami. Ogledala sem si vse projekte. Sem izjemno presenečena, kako ste razvijale svoje bogate ideje, da bi vse tukaj izkoristile istočasno pa tudi intimo Centra za mlade. Povedati moram, da vam je to fantastično uspelo. Ravno zaradi takšnih projektov smo deležni največjih svetovnih nagrad” .Ob tem pa dodala, kako pomembne so smernice in cilji agende 2030, “da izkoristimo avtohtone priložnosti, avtohtone materiale, s čim manjšo porabo energije in seveda, da vdihnemo v naravo tisto malo dodano vrednost, ki prinaša končnemu uporabniku zadovoljstvo. Iskreno bi čestitala vsaki sodelujoči študentki posebej in seveda mojemu kolegu Benjaminu Hafnerju.“

Višji predavatelj Fakultete za dizajn in mentor študentom pri tem projektu Benjamin Hafner pa je dejal, da je svoje študente spodbudil, da so si ogledali prostore Centra za mlade Domžale in naredili načrte, kako bi prostore lahko zasnovali, da bi bili ti le najbolj primerni za druženje mladih. Tako so v konceptualni rešitvi morali študentje upoštevati, da je oblikovanje interierja vedno vezano na potrebe različnih uporabnikov, tudi skozi različna časovna obdobja, tlorisna zasnova mora biti tako fleksibilna, da lahko ponuja različnim potrebam raznolike aktivnosti in da jo je mogoče skozi čas tudi spreminjati, kar dandanes omogočajo lahke predelne stene, paravani, pregradne mobilne omare, mobilno pohištvo.

Pri iskanju rešitev prenove so se študentje ukvarjali tako s funkcionalno kot oblikovno problematiko obstoječega centra za mlade, ter skušali z neinvazivnimi posegi ustvariti dialog med novim in starim. Center za mlade Domžale je namreč eden od centrov, ki po Sloveniji mladim omogočajo širok spekter in nabor aktivnosti, kjer se mladi ob šoli lahko družijo, raziskujejo, poglabljajo svoja znanja in spoznavajo nove priložnosti, ki jih ponuja zunanji svet. Razstavljeni projekti študentk Fakultete za dizajn namreč razkrivajo možnosti dodajanja tistih arhitekturnih in oblikovnih elementov, objektov in prostorskih rešitev, ki bi obstoječe prostore dodatno nadgradile.

Ob tem je poudaril, da so takšne idejne zasnove, ki jih večkrat vidimo na razstavah, najboljše zasnove. Danes namreč ni biroja, ki bi posamičen projekt izdeloval pol leta, kot so to počeli študentje in ob tem bil deležen 15 kreativnih glav, ki bi razmišljale in se istočasno pogovarjale. Iz tega namreč nastajajo vizije. Prostor nastane iz glave. V zadnjih letih so naredili več različnih projektov na območju občine Domžale in vsi ti projekti izkazujejo močno identiteto kraja.

Za zaključek so avtorice, študentke 3. letnika izrednega programa zbranim predstavile svoje razstavljene rešitve konceptualne prenove Centra za mlade Domžale.

Avtorji razstave so: Aliia Iusupova, Ana Mlinar, Brina Ana Lukič, Iva Berendijaš, Julija Kern, Kristina Stepan, Nika Korez Meh, Tjaša Bolčina, Urška Laznik, Vesna Čas in Lara Nosan.

Lepo vabljeni v Center za mlade Domžale, da si tudi vi ogledate njihove zamisli.

Avtor: Miro Pivar; Foto in video: Miro Pivar

Tagi