Fotografska razstava v knjigi

Mineva leto, odkar je Foto, kino in video klub Mavrica v radomeljskem kulturnem domu odprl zadnjo fotografsko razstavo. Za društvo, ki goji tradicijo živega stika s krajani, je to velika sprememba in motnja. Zato so del dejavnosti prestavili na splet, kamor iz svojih arhivov prenašajo filme in fotografije. Na spletu so objavili tudi letno pregledno razstavo fotografij svojih članov. Zdaj so se domislili novega pristopa, ki omogoča obiskovalcu razstave sedeči ogled.

Aprila bi morala biti v Radomljah odprta razstava »Naši kraji skozi čas 1«. Janez Kosmač, predsednik društva, je zbral in izbral fotografije in zapise, ki osvetljujejo dogodke, ljudi, dejavnosti in kraje v prostoru med Domžalami, Kamnikom, Rovami in Mengšem. Večino dokumentarnega gradiva je avtor našel v starih časopisih, ki jih je nasledil od svojega očeta. Od njega je podedoval tudi žilico, da ohranja zgodovinski spomin. Predvidene so bile tri razstave, saj prva zajema čas do začetka 2. svetovne vojne, ostali dve razstavi, kjer bi prevladovale fotografije Mavrice, pa bi orisovali povojni čas.

Fotografije, podnapisi in pripisi k njim ter dokumenti so pol leta čakali na postavitev v velike vitrine ali na panoje. Ker je kazalo, da z odpiranjem razstavišč ne bo nič, se je Janez Kosmač odločil za zmanjšanje razstave na knjižni format. Nastala je foto-knjiga na 96 straneh. Ne gre za katalog fotografske razstave, ampak kronološko razvrstitev, ki obiskovalca razstave zanimivo popelje od starejše zgodovine, prvih omemb in podob krajev do dvajsetega stoletja, v katerem so se razmahnili obrt, industrija, javne dejavnosti in društveno življenje.

Dogodki so nanizani v obliki stripa, saj je vsaka podoba opremljena bodisi z opisom, razkritjem življenjskega ozadja ali duhovito mislijo, ki pomaga širše osmisliti ali umestiti dogodek ali krajana. Kot poklici se zvrstijo župani, mlinarji, kmetje, župniki, športniki, kulturniki, učitelji, gostilničarji in »običajni ljudje. Pripoved se konča aprila 1941 in kliče k nadaljevanju.

Besedilo: Igor Lipovšek

 

Tagi