Fotografska razstava treh generacij »Po obali«

Tri ustvarjalne generacije so se združile v fotografiji. V Centru za mlade Domžale je v četrtek, 19. oktobra 2023, potekalo odprtje fotografske razstave treh generacij fotografinj Mavrice z naslovom »Po obali«.

Razstava, ki jo je vodila Klavdija Štajdohar – CZM, je bila lepo obiskana. Po pogovoru z avtoricami je povabila k besedi gospo Minko Jerebič, sekretarko na Ministrstvu za kulturo RS, ki je pozdravila  navzoče, razstavo odprla  in povedala: »Morje, sonce, plaže … ali pa sprehod po ozkih uličicah obmorskih mest, ki kličejo po zgodbi, ki se je dogajala, ali pa se dogaja … ali pa preprosto videti tisto, česar mnogi ne vidijo … Tako bi lahko dejala ob fotografski razstavi v Centru za mlade Domžale, ker razstavljajo tri čudovita dekleta: Binca, Eva in Neža. Slednja še lepo poje in če imate čas, le pokukajte v notranjost stare osnovne šole. Imeli boste kaj videti. Potem pa se zamislite, kakšen bi bil vaš sprehod po mestih, kjer vonjamo morski zrak, kje se sončni žarki poigravajo s strehami, kjer kraljuje burja …  Iskrene čestitke vsem trem in  se prav kmalu vidimo na novi razstavi.«

Neža Avbelj Lomšek, najmlajša hodi v peti razred OŠ Preserje pri Radomljah, ima dar za govor in recitacijo, je polna domišljije, ima rada šport, še posebej plezanje, ritmično gimnastiko in košarko. Katerega koli  športa se loti, ji gre več kot dobro, kar ni čudno, saj je iz športne družine.

Njena mama Eva Lomšek ima zelo rada živali, odlično se razume s konji in psi, ki so ji zelo pri srcu. Kot osnovnošolka ji je bila blizu ritmična gimnastika, v mladosti  se je ukvarjala z dresuro konj v Lipici, z dresuro se še vedno ukvarja za relaksacijo. V odrasli dobi se je izkazala kot  odlična plesalka tanga, a za  nekatere od teh hobijev nima toliko časa, kot bi si želela.

Mama in babica Binca Lomšek  svojo ustvarjalnost izliva na mnogih področjih. Od kar je upokojena ji časa zmanjka za vse ideje, ki jih ima. Iz vsega, kar ji pride pod roke, ustvari inovativne in   uporabne  predmete, vse reciklira, kar se le da.  Je dobrodelna in družbeno angažirana, saj šiva punčke za ZPM Ljubljana  Moste in že desetletje podarja vsako leto  po 40 unikatnih punčk iz cunj otrokom iz socialno šibkih družin, za katere Anita Ogulin skrbi kot lastna mati.  Šiva, kvačka, plete, slika, fotografira, vrtnari, smuča,  kolesari, skratka izzivov ji ne manjka. V Kulturnem društvu  Foto, kino in video klubu Mavrica je vodja foto sekcije, ki skupaj z ostalimi člani pripravlja tudi fotografske delavnice različnih tematik, nekatere skupaj z Arboretumom Volčji Potok, nekatere pa v okviru društva v  smislu ohranjanja starih običajev .    Trudi se, da bi mlade usmerili  in povezali z naravo, kot so bili v naši mladosti. Koruzo smo pekli, Ob ptičjem strašilu in Mlinčki na potoku so fotografske razstave z delavnic, ki so bile odlično obiskane in izjemno dobro sprejete tako od starejše populacije kot med mladino. Vse si lahko ogledate na spletni strani.

Babico Binco, mamo Evo in vnukinjo Nežo združuje poleg priimka in mnogih skupnih dejavnosti tudi fotografija, vse so članice FKVK Mavrica. Razstavljene fotografije so nastale ob bivanju na slovenski obali, potepanju in  raziskovanju. In vsaka od njih skozi svoj  objektiv vidi drug motiv…

Avtor: FKVK Mavrica; Foto, video:  FKVK Mavrica in avtorice

Komentarji uporabnikov
Tagi