Fotografska razstava “Mojstri besede” navdušila v Kamniku

V torek, 15. oktobra 2024, je v Kulturnem domu Kamnik potekala otvoritev fotografske razstave z naslovom Mojstri besede. Razstava predstavlja impresiven izbor črnobelih portretov sodobnih slovenskih literatov, ki jih je v obdobju petih let ustvaril priznani fotograf Tomaž Berčič. V skrbno izbranem opusu so med drugim portretirana velika imena slovenske književnosti, kot so Boris Pahor, Feri Lainšček, Drago Jančar, Ivan Minatti in drugi.

Otvoritveni dogodek je pritegnil številne obiskovalce, poleg ljubiteljev fotografije tudi predstavnike in ustvarjalce s področja ostalih vizualnih umetnosti. Ob otvoritvi je avtor tudi odgovarjal na vprašanja glede projekta in samih portretirancev.

Med drugim so izvedli, da je projekt nastajal kar nekaj let, avtor pa se je za portretiranje literatov odločil zaradi njegove ljubezni do literature in branja, ter je skušal na svoj način narediti poklon njihovemu talentu. Obenem je skušal širši javnosti predstaviti literate na drugačen način in je portretirance fotografiral v njihovem naravnem, bolj sproščenem okolju, kot je dom, najljubša kavarna ali med sprehodom po ulici. Izbiral je predvsem med uveljavljenimi in starejšimi avtorji, ki se jih dobro spominjajo generacije bralcev. Hkrati je bila na dogodku predstavljena tudi fotografska monografija z enakim naslovom, ki je izšla v samozaložbi in je preko avtorja na voljo zainteresiranim ljubiteljem literature in fotografije.

Razstava Mojstri besede bo na ogled v Kulturnem domu Kamnik vse do 5. novembra 2024.

Za vse ljubitelje fotografije in književnosti je to odlična priložnost, da se srečajo z nepozabnimi podobami največjih slovenskih literatov.

Avtor: Saša Obersnu; Foto: Tomaž Berčič

Tagi